Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hatt ger besked om nettodebitering

Publicerad: 12 september 2013, 09:16

Regeringens utredare föreslog i våras ett skatteavdrag för mikroproduktion av el. Utredaren ansåg att nettodebitering, där småskaliga elproducenter får räkna av den egenproducerade elen på elräkningen, skulle vara svårt att införa av skattetekniska skäl.


På onsdagen gick energiminister Anna-Karin Hatt (C) ut och meddelar att regeringen i höstbudgeten kommer att införa just en skattereduktion för mikroproducenter av el. Utredarens förslag var att skattereduktionen ungefär skulle motsvara elskatten och mervärdeskatten och att avdrag skulle få göras för högst 10 000 kilowattimmar som matas in på nätet. Detta skulle innebära att en mikroproducent kan få tillbaka runt 6 000 kronor per år.

Anna-Karin Hatt berättar för Miljöaktuellt Idag att regeringens förslag är dubbelt så generöst.
– I dag kan jag berätta att regeringen har avsatt pengar i höstbudgeten för att genomföra nettodebiteringsutredningens förslag om att sänka skatten för egenproducerad förnybar el genom ett skatteavdrag. Vårt förslag är dubbelt så generöst som utredarens förslag. Det innebär att om man använder reformen fullt ut kan man få ett skatteavdrag på som mest 12 000 kronor per år om man producerar 20 000 kilowattimmar. Till det kommer den ersättning man kan få av sitt elbolag som betalar för den el man levererar till nätet, vilket kan röra sig om minst 6 000 per år. Sammantaget kan det röra sig om en förtjänst på 18 000 kronor om året.
Var utredarens förslag snålt tilltaget tyckte ni?
– Vi ville skapa möjligheter också för de som ville sätta upp en lite större anläggning. Så att vi kan få fler som väljer att ta steget att bli sin egen elproducent.

Anna-Karin Hatt berättar vidare för Miljöaktuellt Idag att regeringen inte har gjort några beräkningar av hur mycket förslaget kan komma att öka investeringarna i småskalig elproduktion, men hon säger att intresset är stort och att både kön till investeringsstöd till solceller och Sifoundersökningar visar det.

Centern har länge förespråkat nettodebitering. Att det nu i stället blir ett skatteavdrag beror enligt Anna-Karin Hatt på att det är den modell som utredningen bedömer är förenlig med EU-rätten.
– Jag är mån om att vi kan sjösätta ett system som folk kan lita på är hållbart och att det ligger fast och godkännas av EU så att man kan göra sina investeringskalkyler med tilltro till systemet.
Förslaget kommer att lämnas in som en proposition till våren och de nya reglerna planeras börja gälla den 1 juli nästa år.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.