Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hatt vill skynda på utvecklingen av förnybar energi

Publicerad: 20 augusti 2012, 06:19

I ett utspel inför den kommande budgetförhandlingen kräver Centerpartiet ökade satsningar på svensk energiforskning.


I ett utspel i SvD Brännpunkt idag kräver energiminister Anna-Karin Hatt och Cetnerpatiet ökade satsningar på svensk energiforskning för att lyckas med omställningen till ett ekologiskt hållbart energisystem.

Anna-Karin Hatt påminnner om den kommande stora utvärderingsrapporten från FN:s klimatpanel och de "stora miljömässiga och humanitära effekter som klimatförändringarna, om vi inte agerar, riskerar att föra med sig". Hon konstaterar också att den globala energiförsörjningen idag till 80 procent bygger på fossila bränslen som olja, kol och gas.
– Vår gemensamma klimatutmaning är alltså framför allt en energiutmaning, och en utmaning som handlar om att ställa om vårt samlade energisystem till långsiktig ekologisk hållbarhet, skriver hon.

Enligt energiministern pekar flera internationella bedömare på att världens länder måste satsa mer på forskning och utveckling av förnybar energi – biobränslen, sol- och vindkraft. Det handlar om mångdubblade satsningar.

Anna-Karin Hatt berättar att regeringen varje år satsat 1,3 miljarder kronor på energirelaterad forskning. Hon lyfter också upp Sverige som ett föregångsland som på många sätt är världsledande på energiområdet. Inför de stundande budgetförhandlingarna i regierngen skriver hon nu att en av Centerpartiets viktigaste prioriteringar i budgeten just är fortsatta starka satsningar på svensk energiforskning.
– Nya framsteg inom den förnyelsebara energin, de hållbara transporterna och energieffektiviseringen är nödvändiga för att Sverige ska ta sitt klimatansvar, men också för att stärka svenska företags konkurrenskraft på en tuff global marknad, där miljö och energi blir allt viktigare. Men mest av allt är nya kunskaper om hur vi möter energi- och klimatutmaningarna en nödvändighet för att vi ska klara omställningen till ett långsiktigt hållbart samhälle, skriver hon.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.