Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

HaV vill få bort ”tickande miljöbomber”

Publicerad: 4 februari 2015, 06:31

Ger närmare en halv miljon kronor till projekt som ska sanera Östersjön på miljöfarliga vrak.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 4 februari.

Pengarna från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ska gå till att ta fram säkra och effektiva metoder för vraksanering även på djup ner till 100 meters djup.

– Målet är att kunna utveckla ett samarbete med länderna kring Östersjön. Det är i dag svårt att sanera vrak och ytterst få dykare har kompetens för att klara sådana djup. Här är det viktigt att kunna samarbeta över gränserna, säger Catarina Hedar, tillförordnad enhetschef på HaV.

Bara inom det svenska havsområdet ligger tusentals vrak. De flesta av dem är ofarliga för miljön, men några av vraken kan vara tickande miljöbomber. Fartygen släpper långsamt ut olja och andra farliga ämnen som påverkar fisken och vattenlevande djur negativt.

För några år sedan genomförde Sjöfartsverket en inventering av vrak som kan anses utgöra en miljöfara inom svenskt havsområde. Utredningen pekade ut 31 vrak av särskilt intresse, utifrån vilken last och mängden bränsle som funnits ombord då fartygen förliste, framgår det i ett pressmeddelande.

Läs hela beslutet.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.