Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Haven fylls med plast från våra badrum

Publicerad: 16 oktober 2013, 12:17

Det finns en länk från ditt badrum till miljön i havet. Raklödder, deodoranter och smink är några exempel på produkter som kan innehålla plaster som sprids i våra hav och fiskar.


Naturskyddsföreningen har gjort en granskning där de har undersökt de farliga mikroplasternas ursprung till vanliga produkter i våra hem.

– Att raka sig eller använda deodorant borde inte bidra till att hota djur och natur i haven.  Konsumenterna borde helt enkelt kunna lita på att det de köper inte bidrar till nedskräpningen av våra hav. Det behövs nu politiska beslut som hindrar att våra hav blir en plastsoppa, skriver Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

I granskningen hittades mikroplaster i raklödder, smink och tandkräm. Ökningen av mikroplaster tros bero på att man tillsätter plaster i så kallade skrubbande produkter, oftast polyeten (PE) och polymetylmetakrylat (PMMA). När dessa plaster kommer ut kan det leda till en spridning av giftiga kemikalier i naturen samt att djur blir skadade.

– Runt om i världen flyter skräpet runt i haven. Många av åtgärderna är sådana som kan beslutas på EU-nivå, vilket borde intressera de politiska partierna när vi nu närmar oss ett val till Europaparlamentet, skriver Ellen Bruno, sakkunnig marina ekosystem och fiske, på Naturskyddsföreningen i pressmeddelandet.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.