Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Havsplast – snart i en produkt nära dig

Publicerad: 23 februari 2017, 12:40

Det är en trend bland företag att tillverka produkter av plast som man samlat upp ur hav, sjöar och floder. Men kan återvinning av havsplast verkligen lösa problemet med plasten i haven?


I dagarna meddelade datortillverkaren Dell att vissa av företagets produktförpackningar kommer att tillverkas av havsplast, och till våren ska outdoormärkena Tretorn och Naturkompaniet skapa en kollektion av regnkläder som tillverkats av återvunna fiskenät som samlats upp ur havet. Men trots att intresset för att återvinna havsplasten är stort så har det hittills varit svårt och dyrt att skala upp produktionen. Johanna Eriksson är utredare på enheten för havsplanering och maritima frågor på Havs- och Vattenmyndigheten, HaV.
– Jag kan inte svara på hur den ekonomiska kalkylen ser ut, alltså hur ekonomiskt lönsamt det är att använda sig av den typen av plast. Men om man kan få lönsamhet i det så kan det nog bli en växande trend att företag använder sig av återvunnen havsplast i sin tillverkning. Men som det ser ut idag så tror jag mest att man gör det här för goodwill och för att man vill visa på problematiken med nedskräpningen är havet.

Hur hållbart är det att producera saker av återvunnen havsplast?
– Det är väl oftast strandplast man använder, även om man säger havsplast. Det är förstås positivt om den går att återvinna eller återanvända. Men det är bra om den i så fall tillverkas med ett hållbarhetsperspektiv. Till exempel kanske man inte ska använda plasten för att tillverka kläder som man tvättar ofta för då ger den upphov till ett ökat utsläpp av mikroplaster. Men om man gör produkter som ändå skulle tillverkat av plast, som regnkläder eller gummisulor till joggingskor så är det ju bra.

Kan man tänka sig att det här är en trend som blir vanligare i framtiden?
– Man hoppas ju att man kommer att kunna återanvända den plast som samlar in från stränderna på ett mer konsekvent sätt. Men sedan hoppas ju jag som jobbar med marin nedskräpning att den här typen av råvara så småningom helt ska försvinna. Vi vill inte att företag ska tillverka produkter av plast som sedan hamnar i haven. Men det handlar ju också om teknikutveckling, och rätt kvantiteter så att man kan producera saker på ett annat sätt och ändå få en lönsamhet.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.