lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hawaii kan spara miljarder på förnybar energi

Publicerad: 27 april 2018, 05:24

Foto: Nasa

Foto: Nasa

Ju fortare Hawaii ställer om till grön energi desto billigare blir det visar ny rapport.


Hawaii ligger i framkant vad gäller satsningen på förnybar energi. Målet är att 40 procent av energin ska vara förnybar år 2030 och år 2045 ska hela 85 procent av energin vara grön. Flaggskeppet är ön Molokai, vars kraftnät man har bestämt ska drivas på 100 procent förnybar energi redan om två år.

Enligt en ny rapport från det internationella rådgivningsbolaget Rhodium Group skulle Hawaii dock kunna komma billigare undan om de byter till grön energi så fort som möjligt, helst 84 procent redan år 2030. Enligt rapporten skulle en sådan satsning kunna generera i nya investeringar på tre miljarder dollar samt spara nästan fyra miljarder i energikostnader. Det skulle även resultera i 3 500 nya jobb.

Till och med en satsning på 100 procent grön energi till 2030 skulle vara billigare än den nuvarande energiblandningen, även om det skulle bli dyrare än att ”bara” satsa på 84 procent.
”Det billigaste alternativet för skattebetalare på Hawaii och det bästa för statens ekonomi är att göra övergången till förnybar energi så fort som möjligt”, säger John Larsen, chef för Rhodium Group, på bolagets hemsida.

Anledningen till Hawaiis potentiella storsparande är att kraftnäten i dag drivs av olja, som i dag är dyrare är energi från sol och vind.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev