Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

HD: Brytningstillståndet kan hävas

Publicerad: 30 augusti 2012, 07:28

Nordkalk har länge hävdat att själva brytningstillståndet i Ojnareskogen redan är avgjort sedan 2009, och att HD nu bara eventuellt kan pröva den senaste domen som gäller villkoren. Detta är emellertid fel, säger en representant för HD.


Det är Gotlands Tidningar som pratat med hovrättsassessorn Christina Ericson som handlägger ärendet med de 21 överklaganden som Högsta Domstolen fått in i ärendet från Miljööverdomstolen. Nordkalk hävdar att HD bara kan pröva den senaste domen som gäller villkoren. Men på HD menar man att det inte alls är säkert att så är fallet. Exakt vad som ska prövas är något som man kommer att ta ställning till om HD tar upp ärendet.
– Vi vet inte. Det får bli en del av prövningen. Vi ska se vad som är avgjort eller inte. Några anser att nya saker tillkommit, säger Christina Eriksson till Gotlands Tidningar.

Enligt Gotlands Tidningar kan det alltså bli så att HD också granskar domen från 2009 – då Miljööverdomstolen gav Nordkalk bryttningstillstånd. Tidningen skriver att detta i klartext betyder att tillståndet kan upphävas.

Nordkalk själva har flera gånger hävdat att det inte tillkommit några nya saker i frågan. Man blunder därmed för flera besvärande fakta som till exempel nya uppgifter om vattenkvalitet, SGU:s jävsfråga, lobbingen från gruvnäringen som fick riksdagen att ta bort stoppregeln för artskydd, Sveriges eventuella brott mot EU-fördraget smat det faktum att Nordkalk själva ändrat sina planer på flera punkter som dragning av transportbandet och hur man ska lösa den extremt komplexa frågan om vattenavledningen.

Än så länge står det alltså oklart om högsta domstolen över huvud taget kommer att ta upp ärendet. Till Dagens Nyheter berättar Christina Eriksson att ärendet nu kommer att påskyndas och besked kommer förhoppningsvis i september. Men klart står, tvärt emot vad Nordkalk hävdat, att det är möjligt för HD att pröva hela frågan – inklusive brytningstillståndet. Därmed finns det i varje fall en teoretisk möjlighet att brytnignstillståndet hävs.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.