Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

HD prövar inte LKAB:s miljötillstånd – nu läggs Svappavaara-gruvan ner

Publicerad: 8 juni 2012, 07:05

Högsta domstolen meddelade på fredagen att man inte prövar LKAB:s miljötillstånd för Gruvberget i Svappavaara. Det gör att LKAB tvingas stänga ner den nya gruvan.


Miljöaktuellt har tidigare berättat om att miljötillståndet för LKAB:s gruva i Gruvberget i Svappavaara underkänts i miljödomstol samt att LKAB trots domen fortsatte brytningen i gruvan.

Nu slår högsta domstolen idag, fredag, fast att man inte prövar ärendet. Det betyder att LKAB tvingas stänga ner gruvan. Det rapporterar P4 Norrbottten. 140 arbeten riskeras, och på LKAB är man besvikna och kritiserar tillståndsprocessen.

Den nya gruvan i Svappavaara var en stor satsning som ökade LKAB:s kapacitet med 35 procent. Nu får satsningen ett abrubt slut. Brytningen kan emellertid återupptas om LKAB gör den samlade tillståndsdprövning som Naturvårdsverket hela tiden krävt av bolaget. Hur lång tid den processen tar är oklart.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.