Klimat
Hej 2017 – Trump, Putin, EU i sönderfall och superbillig solenergi…
Publicerad: 22 december 2016, 15:41
2017 kliver världen i en ny geopolitisk verklighet. Ett nytt svenskt forskningsprojekt kunde inte komma mer lägligt. Samtidigt är de hållbarhetsdrivande faktorerna starka och många.
2016 går till historien som ett händelserikt år. Framför allt kommer vi minnas att det var då Sverige lagstiftade om att cirka 1 600 svenska bolag ska redovisa hållbarhet. Det var också då Parisavtalet trädde i kraft men också då jordens atmosfär på riktigt översteg 400 miljondelar koldioxid och klimateffekterna blev allt tydligare och tydligare. Det var hög tid för världen att få ett avtal.
2017 blir sannolikt ett politiskt turbulent år eftersom den geopolitiska spelplanen förändras snabbt. I november valde USA klimatskeptikern Donald Trump till president och i skrivande stund bemannas presidentstaben med mer eller mindre vetenskapsfientliga oljemagnater. Samtidigt ser relationerna mellan stormakterna Ryssland och Kina att gå in i en ny fas. Storbritannien kliver inom kort ur EU och i flera länder är debatten het om unionens framtid. Eftersom en stor del av miljö- och hållbarhetspolitiken formas i EU kan vi eventuellt räkna med stora konsekvenser.
Nyligen rapporterade vi om det nya mycket angelägna forskningsprogrammet Mistra Geopolitics som ska analysera det globala geopolitiska landskapets konstanta förändring och dess effekter på hållbar utveckling ur ett svenskt perspektiv.
– Världspolitiken är tätt sammanlänkad med klimat, miljöförändringar, naturresurser och förutsättningarna för hållbar utveckling. Forskningsprogrammet möjliggör avancerade studier av dessa sammansatta utmaningar och av de möjligheter som skapas för svenska aktörer att bidra till välfärd och global utveckling, sa Björn-Ola Linnér, programchef för Mistra Geopolitics och professor vid Linköpings universitet, när vi pratade med honom. I praktiken handlar det exempelvis om att analysera just vilka effekter som den nya presidenten i USA, Kinas ledarskap inom förnybar energi och världsmakternas nya allianser får för hållbar utveckling.
– Målet är att skapa ett användbart och förankrat beslutsunderlag där vi tittat på de olika scenarierna vi kan se i framtiden. Det viktigaste är att vi får en beredskap att hantera en föränderlig värld, förklarade Björn-Ola Linnér vidare.
Jag kan inte annat än hålla med.
2016 var året då Aktuell Hållbarhet föddes genom en fusion av Miljörapporten och Miljöaktuellt och bildade Nordens största och ledande medie- och kunskapsföretag inom miljö, hållbarhet och csr.
Vi upplever att fusionen och allt vi gör har tagits emot bra av er läsare och kunder. Vi upplever också att intresset och engagemanget för hållbarhet växer i nya roller och organisationer och de flesta har idag insett att en strategi och plan utan hållbarhetsperspektiv inte är långsiktigt bärkraftig.
Jag övertygad om att hållbarhetsfrågorna i Sverige fortsätter att växa i angelägenhet och relevans trots oro på det globala planet; här i Sverige drivs utvecklingen av faktorer som sociala utmaningar i storstadsregioner, en mer ambitiös offentliga upphandlingen, cirka 1 600 företag som börjar hållbarhetsredovisa, rekordbillig och lönsam solenergi och Parisavtalet.
Jag tror också att finanssektorn på ett mycket tydligt sätt ser riskerna med ohållbara investeringar och exempelvis snabbt ökar krav och förväntningar på bolagen de investerar i. Om detta berör dig bör du inte missa konferensen Hållbara Finanser den 31 januari.
Vi är dedikerade till att omvärldsbevaka, analysera, rapportera, utbilda och inspirera – om trender, strategier, verktyg och allt som är viktigt för att du ska kunna göra ett bra jobb.
Vi ses 2017!
God jul och gott nytt år!
Mikael Salo
Chefredaktör, Aktuell Hållbarhet