Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hej då, Göteborg!

Publicerad: 3 Februari 2009, 06:45

Göteborg hotas av översvämning. Nu hävdar politiker att hela stan bör flyttas.


FN:s klimatpanel räknade för knapp två år sedan med att havsnivån skulle stiga i Nordsjön med 0,8 meter. Men rapporter som publicerats därefter har varit ännu dystrare, vissa varnar för att nivån kommer stiga med upp till två meter under den kommande hundraårsperioden om isarna på Arktis fortsätter att smälta.

I Göteborgs-Posten uttrycker nu ledande politiker oro över stadens utsatta situation och vad som bör göras.

Miljöpartisten Kia Andreasson går så långt att hon anser att det kan bli nödvändigt att flytta hela staden till slätten mellan Skara och Skövde.

– Rapporten visar att det handlar om tio miljarder kronor för att skydda våra kuster och alla de städer och samhällen som finns vid vattnet. Det låter kanske märkligt att tala om att flytta Göteborg till någonstans mellan Skara och Skövde, men jag skojar faktiskt inte, säger hon till GP.

Kia Andreasson anser att hotet inte tas på tillräckligt allvar. Under Sveriges ordförandeskap för EU tänker hon ta upp frågan till debatt. Bland annat kan det bli nödvändigt att avsätta pengar till fonder för framtida behov och starta en katastrofplanering.

– Vi måste få en seriös debatt om översvämningshoten och klimatförändringarna på nationell nivå, men inget händer, säger hon.

Ulf Moback på stadsbyggnadskontoret i Göteborg, framhåller att barriärer till havs kan bli ett möjligt scenario vid ett extremläge på fyra meter högre nivå för att rädda staden från undergång.

– Eller så måste delar av staden flyttas till högre nivåer, säger han.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.