Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hej Kopernikus

Publicerad: 21 november 2008, 13:13

Kopernikus skelett identifierat


På 1400-talet var det katolska kyrkan som bestämde. Kyrkan var av den meningen att Solen roterade runt Jorden, vilket dessutom resten av universum också gjorde, men det var något som inte stämde, som teologerna inte kunde förklara.

Nicolaus Kopernikus var polsk präst, som sysslade med astronomi på fritiden. Han föddes i 1473 i Thorn och dog 1543 i Frauenbrug, nuvarande Frombork i Polen. Han kom att bli den som skulle slå spiken i kistan på den geocentriska världsbilden.

Kopernikus. Sannolikt ett självporträtt.

Det hela tog sin början 1514 då han fick i uppdrag av påve Sixtus IV att ta reda på varför den julianska kalendern började driva iväg längs årstiderna. Vårdagjämningen, som ursprungligen infallit den 21 mars, hade vid denna tid förflyttat sig till den 11 mars. Det berodde på att året i kalendern var 11 minuter och 14 sekunder längre än den tid ett jordvarv tar runt solen.

Kopenikus observerar. Målning av Jan Matejko, kallad Konversation med Gud.

Kopernikus visste genom sina egna observationer att Jorden roterar kring Solen, men det var farliga tankar då. Han skrev ihop sina observationer i verket ”De revolutionibus orbium caelestium libri”, men ville helst inte publicera det. Det kom först ut efter hans död 1543. Först hade kyrkan inget emot verket, men 1616 infördes det i Vatikanens Index, listan över förbjudna böcker.

Upp och hoppa Kopernikus. Vi vill bara kolla att det är du.

Sen dog han och man visste inte var han begravdes. Förrän nu. Nu har ett polsk-svenskt team efter tre års studier bevisat att det var hans kropp man grävde upp i katedralen i Frombork 2005. Kroppen ansågs vara 70 år vid döden och det stämmer med Kopernikus uppgivna ålder. Man har gått vidare och gjort forensiska rekonstruktioner av skallen och fått fram ett ansikte som stämmer väl överens med samtida porträtt.

Rekonstruktion utförd av Darius Zajdel. Jämför med målningen ovan.

Men det slutliga beviset var en jämförelse av DNA från skelettet och ett av Kopernikus hårstrån, som hittades i en bok han en gång ägt, som numera finns på Uppsala Universitet.

Hej, hej Kopernikus!

Läs mer på http://archeologia.ah.edu.pl/english/indexeng_version.htm

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev