Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hela listan: här är världens snällaste länder

Publicerad: 25 juni 2014, 09:22

I The Good Country Index rankas länder utifrån hur bra eller dåliga de är för planeten och mänskligheten. Sverige får högt betyg i klimatfrågan men vapenexporten knuffar ner oss på listan.

Ämnen i artikeln:

Fn

Upphovsmannen till The Good Country Index heter Simon Anholt och har jobbat i två år med att sammanställa data från en mängd olika källor, däribland FN och andra internationella organisationer. Målet: att ranka länder utifrån om de är bra eller dåliga för världen. Anholt påpekar på sajten att de som jobbat med indexet inte själva gjort några moraliska överväganden utan förlitat sig på statistik och data.

Skaparen skriver också att indexet bara är ett i raden av flera kommande initiativ för att få upp frågan om vad länder egentligen är till för på dagordningen.
Irland hamnar i topp som det godaste landet, följt av Finland och Schweiz. Sämst blir Libyen som har sällskap i botten av listan av Vietnam och Irak. Sverige kommer på en sjätteplats.

Faktorer som vägs in är vetenskap och teknik, kultur, internationell fred och säkerhet, världsordning, planet och klimat, välstånd och jämlikhet samt hälsa och välmående.

Ser man bara till påverkan på planet och klimat ligger Sverige trea av alla världens länder. Men när det gäller internationell fred och säkerhet hamnar vi på 111 plats, mycket på grund av landets vapenexport.

Se hela indexet här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev