Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hela listan: Så hållbar är din bärkasse

Publicerad: 7 februari 2017, 15:12

I en ny undersökning har Konsumentföreningen undersökt vilken bärkassa som är minst dålig för miljön.


Konsumentföreningen har undersökt vilken bärkassa som är minst dålig för miljön. Istället för att försöka utreda den exakta miljöpåverkan som olika typer av kassar ger upphov till har man tittat på för- och nackdelar för de olika modellerna.

Plastkassen i mataffären
I livsmedelsaffärer är det vanligast med förnybara plastkassar av sockerrör eller återvunnen plast. När du använt din kassa kan den återvinnas i plastinsamlingen eller användas som soppåse och bli till bränsle i ett värmeverk. Plastkassen i mataffären är relativt hållbar.

Papperskassen i mataffären och detaljhandeln
En svensktillverkade papperskasse av svensk skog har ungefär samma miljöpåverkan som en sockerrörs-plastkasse miljöpåverkan. Utländska papperskassar är mindre hållbara.

Plastkassen i detaljhandeln
En plastkasse i detaljhandeln är lite tjockare och går vanligtvis inte lika bra att återanvända som soppåse på grund av formatet. För att en plastkasse från detaljhandeln ska komma ner i den nivå av miljöpåverkan som sockerrörs-plastkassen ger upphov till måste den användas 5-10 gånger.

Bomullskassen
Att ta fram bomullskassar är resurskrävande. Bomullskassen behöver användas cirka 130-400 gånger för att komma ner i den nivå av miljöpåverkan som sockerrörs-plastkassen ger upphov till.

Kassen i non woven polypropen
Non-woven polypropen är petroleumbaserad men den kräver mindre resurser än en bomullskasse. Den behöver användas cirka 10-30 gånger för att komma ner i den nivå av miljöpåverkan som sockerrörs-plastkassen ger upphov till.

Kassen i woven polypropen
Woven polypropen är mer slitstarkt än non-woven polypropen. Den är lite grövre än non wowen-kassen och behöver därför användas cirka 50 gånger för att komma ner i den nivå av miljöpåverkan som sockerrörs-plastkassen eller motsvarande ger upphov till.

Kassen i återvunnen polyester
Kassar i återvunnen polyester tillverkas till exempel av PET-flaskor och utslitna polyesterkläder. En kasse av återvunnen polyester behöver användas cirka 10-40 gånger för att komma ner i den nivå av miljöpåverkan som sockerrörs-plastkassen eller motsvarande ger upphov till.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.