lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Helena Jonsson: ”Viktigt att få till ett fungerande samspel mellan miljö och ekonomi”

Publicerad: 31 januari 2012, 06:16

LRF:s förbundsordförande, Helena Jonsson, tipsar om sin favoritbok.

Ämnen i artikeln:

LrfMiljöpartiet

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Foto: Henrik Witt

Namn: Helena Jonsson
Älder: 46
Arbetar som: Förbundsordförande LRF

Favoritbok: Grön kapitalism, av Klas Eklund
Antal sidor: 48, skriften är utgiven av Bertil Ohlininstitutet.

Varför den bör läsas: Vi överkonsumerar jordens resurser. Nu måste vi vända utvecklingen rätt och hitta hållbara lösningar. Boken "Grön kapitalism" visar på att produktion, företagande och miljöpolitik hör ihop och att det därför är viktigt att få till ett fungerande samspel mellan miljö och ekonomi. Tanken att försöka låta kraften i entreprenörskap och marknadsekonomi driva omställningen till ett hållbarare samhälle är intressant och oavsett om du som läsare håller med Klas Eklund eller inte så väcker texten viktiga frågor. Till exempel hur vi skulle kunna utnyttja styrkan i kapitalismen till förmån för miljön och en hållbar utveckling.

Bästa citatet: ”Under de senaste åren har mänsklighetens påverkan på planeten jorden och dess biosfär tilltagit så kraftigt att en del naturvetare talar om att vi inträtt i en helt ny geologisk tidsålder – "antropocen". Jag ska strax återkomma till vad som menas med detta. Vi vet ännu inte vad en sådan ny era innebär för livsmedelsförsörjning, tillgång på rent vatten, klimatet etc. Men samhällsvetare och ekonomer måste ta den intellektuella utmaningen på allvar. Vi bör därför hjälpa naturvetarna genom att konstruera ekonomisk-politiska verktyg som minskar riskerna för biosfären. Eftersom en hel del problem ligger i "externaliteter" – att marknaden på egen hand inte förmår sätta rätt relativpriser på verksamheter med miljökonsekvenser – kan vi inte sangviniskt utgå från att fria marknader av sig själva löser uppgiften.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Jag vill ge boken till Miljöpartiets språkrör.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev