Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Helena Leander (MP): Det blir en utmaning att klara miljömålen

Publicerad: 30 december 2013, 05:00

Med val till både EU-parlamentet och riksdagen blir 2014 ett politiskt år utöver det vanliga. Inte minst miljöpolitiskt. Miljöaktuellt har bett fem miljömäktiga svenskar från olika sektorer att blicka framåt. Helena Leander (MP), riksdagsledamot och partiets miljöpolitiska talesperson, ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet tycker att nästa års stora utmaning är att klara ”fiaskot” med miljömålen.


Vilken blir den viktigaste miljöhändelsen 2014?
– Ur ett svenskt perspektiv skulle jag säga valet – eller egentligen valen. Det är där förutsättningarna för de kommande fyra årens miljöarbete avgörs.

Vad blir Sveriges största miljöutmaning under 2014?
– Att vända miljömålsfiaskot, där vi med nuvarande politik som bäst väntas klara två av sexton miljömål till 2020.

Välj en konkret sak du vill ska hända på området under 2014.
– Att de politiska partierna sluter en bred politisk överenskommelse om att införa ett klimatpolitiskt ramverk, på motsvarande sätt som vi har ett finanspolitiskt ramverk för att inte äventyra ekonomin.

Vad är din personliga målsättning för miljöåret 2014?
– Att göra vad jag kan för att valrörelsen ska lyfta blicken från plånboksfrågorna så att fler röstar på det parti de tycker är bäst på att ta långsiktigt ansvar för framtiden – och gärna då MP.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.