Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Helikopter ersätts med elcykel

Publicerad: 17 oktober 2019, 09:44

I väglöst land i Jämtland går det lika bra med eldriven mountainbike som med fyrhjuling eller helikopter.

Foto: Kai Lundin, Jämtkraft

Nu testas ett nytt sätt att ta sig fram i väglöst land på fjället eller i skogen. Förhoppningen är att spara både klimatutsläpp, slitage på naturen, tid och pengar.


Testerna utförs av energibolaget Jämtkraft, inför arbetet med att felsöka och byta ut elmätare i hem och fastigheter. Arbetet innebär ibland transporter i väglöst land. Samtidigt kräver det inte mer utrustning än som får plats i en ryggsäck, eller ibland vad som får plats i en enhjulig, terränggående cykelkärra. Tanken är att ersätta transporter som tidigare skett med hjälp av helikopter eller sexhjuling med en elbil lastad med en eldriven mountainbike.

Tobias Nilsson, mättekniker på Jämtkraft, har nu testat metoden i tre månader och är positiv.
”Cykeln släpper inte ut några avgaser som påverkar klimatet. Jämfört med en sexhjuling gör däcken på min cykel knappt någon åverkan på mark och vegetation och dessutom låter ju cykeln ingenting. Men framförallt har jag upplevt att cykeln många gånger är snabbare och smidigare. Dessutom är jag övertygad om att det är mer ekonomiskt i många situationer. Och inte minst är det hållbart för kropp och själ. Man mår ju bra när man får cykla i skogen. För mig är sådana dagar på jobbet ett äventyr”, säger Tobias Nilsson i en kommentar.

Jämtkraft har som mål att alla företagets transporter ska vara fossilfria år 2025.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News