Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hellre en koldioxidskatt på företagen än människorna

Publicerad: 15 april 2019, 07:51

Människor vill hellre miljöbeskatta industrin än konsumenter, enligt en ny studie som Göteborgs universitet genomfört i Sverige, Norge, Nya Zeeland och Australien.

Foto: Pixabay/Pexels

Enligt en ny studie från Göteborg universitet är människor mer positivt inställda till att införa en koldioxidskatt på industrin och företag, än för enskilda konsumenter. Högst prioriterat är en koldioxidskatt som riktar sig mot fossilindustrin i sig.


Baserat på enkätsvar från de fyra länderna Sverige, Norge, Nya Zeeland och Australien, har statsvetare vid Göteborg universitet dragit slutsatsen att människor hellre vill införa en koldioxidskatt på företag och industrin som tillverkar fossila bränslen. Studien genomfördes med syfte att få fram hur stödet för koldioxidskatter skiljer sig mellan länder med liknande kultur men olika beroenden av den fossila industrin.

Australien och Norge är, till exempel, mer beroende av fossil energi än Sverige och Nya Zeeland. Därför är en beskattning av fossilindustrin lägre i de förstnämnda länderna, jämfört med de andra två. Enligt Niklas Harring, forskare vid statsvetenskapliga institutionen, är undersökningen viktig för att förstå vilka typer av åtgärder som bäst kan implementeras i olika länder.

“Att beskatta privatkonsumtion direkt är mindre populärt än att beskatta industrin även om det kan drabba konsumenterna i slutändan. Det handlar förmodligen delvis om vem medborgarna anser vara ansvariga. Vi vet också från tidigare studier att egenintresse och rättviseuppfattningar styr människors attityder till miljöpolitiska förslag”, säger Niklas Harring.

lilly.stefansson@bonniernews.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.