Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Helsingfors rustar – får förarlös tunnelbana

Publicerad: 3 november 2008, 12:21

Tunnelbanan i Helsingfors ska renoveras. Samtidigt passar man på att göra systemet förarlöst.


Det förarlösa tunnelbanesystemet ska tas i drift i Helsingfors 2013. Inga tåg ska bytas ut och några avbrott vid arbetet ska inte behövas.

Siemens har fått uppdraget att installera Trainguard, ett system som även används i bland annat Paris, Peking, New York och Guangzhou. Affären värderas till 100 miljoner euro. För pengarna får Helsingfors Stadstrafik ett automatiskt styrsystem, en driftledningscentral, signalsystem och fordonsdator tillsammans med skärmdörrar och dynamiskt system för passagerarsystem.

I samband med systembytet ökar kapaciteten i tunnelbanan, tidsintervallet mellan tågen krymps från fyra till två minuter.

Finland blir därmed det andra landet i Norden med förarlös tunnelbana. Metron i Köpenhamn är förarlös sedan den färdigställdes 2002. För Stockholms tunnelbana gäller att ett förestående byte av signalsystem på den så kallade röda linjen ska inkludera möjlighet till förarlösa tåg. Men beskedet för dagen är att saken inte utretts vidare och att några beslut inte är fattade.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev