onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hemliga bilder: Vindkraftstekniken som revolutionerar branschen

Publicerad: 3 december 2009, 11:09

Här är hemliga bilder på ett direktdrivet vindkraftverk som förväntas skaka om vindkraftsindustrin.

Ämnen i artikeln:

VindenergiVindkraft

Miljöaktuellt och Teknik 360 har kommit över bilder på ett nytt direktdrivet vindkraftverk från Siemens Windpower.

Det är det danska bolaget Uhre vind som reser prototypen på 3 MW och en storlek på 101 meter mellan vingspetsarna strax utanför samhället Brunde i Danmark.

Det finns sedan tidigare bara en aktör i Europa som har direktdrivna vindkraftverk på marknaden, den tyska tillverkaren Enercon som enligt Energimyndigheten har cirka en fjärdedel av marknaden i Sverige.
Att ytterligare en stor aktör lanserar ett direktdrivet vindkraftverk innebär att ett stort tekniksprång tas – och torde ge Siemens windpower ett försprång i jämförelse med konkurrerande vindkraftsproducenter som Vestas och General Electric.

Till den danska tidningen Berlinske Business säger Henrik Stiesdal, teknikchef på Siemens Wind Power, att den nya direktdrivna tekniken ligger till grund för framtidens vindkraftverk.
– Det här är ett stort teknologiskt framsteg för oss på Siemens, säger Stiesdal.

Bild på första direktdrivna vindkraftverket från Siemens windpower. Verket innehåller teknologi som kan komma att revolutionera industrin. Verket står strax utanför Brunde i Danmark.

Så varför är detta en stor nyhet även för branschen?
Frågan ställs till Lars Alfrost, anläggare för vindkraft på Energimyndigheten som berättar att vindkraftsbranschen länge har dragits med barnsjukdomar.
– I Danmark har vartannat havsbaserat verk brakat samman. Det har handlat om haverier i växellådor och generatorer. Framför allt har växellådorna varit ett stort problem. Direktdrivning är bra teknik i påfrestande och fuktiga miljöer med mycket turbulens, säger Alfrost.

Siemens windpower vill inte lämna några kommentarer.

 Läs mer på Uhre vinds hemsida

Läs mer i Berlinske Business

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev