Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hemligaste datorn rockar loss

Publicerad: 9 Mars 2009, 06:23

Det elektromekaniska monstret Colossus som knäckte tyska koder gör comeback i modern elektromusik.


Bletchley Park och Alan Turing ingår i den moderna floran av legender. Världskriget förkortades – eller vanns – delvis beroende på att britterna kunde läsa tyskarnas krypterade trafik. Kodmaskinen Enigma knäcktes av Alan Turing men också den mindre berömda men mer komplicerade kryptoteleprintern Lorenz SZ40 genomskådades.

Dess meddelanden bearbetades av britterna i elektromekaniska maskiner som döptes till Colossus (med ordningsnummer från 1 till 10). Med en blandning av elektronrör, reläer och hålremsor såg den mest ut som en futuristisk spinnrock. Och liksom hela verksamheten under krigsåren i avkroken Bletchley Park förblev den hemlig ända fram till 1970-talet.

Idag inrymmer herrgården ett datormuseum med allt från Enigmor till moderna spelkonsoler finns utställda. En särskild stolthet är den rekonstruktion av Colossus 2 som det tagit över tio år att få till stånd i samma lokal som där den stod 1944. Och den var igång när elektronmusikkompositören Matthew Applegate gick omkring för att samla och sampla ljud från olika datorer. Han är även känd under signaturen Pixelh8.

I slutet av månaden kommer hans stycke ”Obsolete?” att uppföras i Bletchley. Ett stycke svängigt skrammel finns som smakprov på webben och det är Colossus som står för den taktfasta grunden. För övrigt har Applegate plockat ljud från bland annat Atari 800XL, Amstrad CPC464, BBC Micro och en radskrivare från ICL, berättar The Register.

Här kan du lyssn apå Obsolete.

Läs Pixelh8:s blogg om hur tonsättningen växte fram. Just nu plockar han förresten ljud från en Brunsviga, en mekanisk räknemaskin som började byggas efter att Odhners patent gått ut. http://pixelh8.co.uk

Arne Beurlings elever på FRA, Bo Kjellberg, Carl-Gösta Borelius och Tufve Ljunggren, knäckte också Lorenz-maskinens trafik några år efter britterna sedan tyskarna satt in den i stället för de maskiner som Beuring redan knäckt i trafiken som gick till och från Norge via svenska kablar.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.