Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hemligheten bakom Örebros förstaplats

Publicerad: 25 Juni 2015, 03:00

Med god marginal hamnar Örebro kommun högst upp när poängen är summerade. Årets placering är den fjärde pallplatsen men första segern. Året har kännetecknats av gröna obligationer, fossilfri placeringspolicy och konsumtionsdebatt med högt tonläge.


Ett kunskapscentrum för restaurering av våtmarker och höjd ambition i klimatprogrammet är några av Örebros pågående projekt. Ändå är det nog miljöarbetet på den finansiella sidan som imponerar mest. Visserligen hann Göteborg först, men strax efteråt lanserade Örebro sina gröna obligationer. Först var det tänkt att summan skulle bli 500 miljoner, men det landade på 750. Pengarna investeras bland annat i vindkraft, en koldioxidneutral förskola och solel.
– Dels kan vi göra investeringar i egna miljövänliga projekt, dels erbjuder vi andra att kunna placera sina pengar på ett miljöbra sätt. Intresset har varit stort och det verkar inte vara något problem att släppa fler obligationer om vi skulle vilja, säger Hanna Dufva, chef för ekonomi- och hållbarhetsavdelningen.

Kommunen uppvaktas av fondförvaltare även av andra skäl. Örebro har flera miljarder att placera, bland annat de anställdas pensionspengar. På initiativ av ekonomidirektören har placeringspolicyn reviderats, och den utesluter nu fossila placeringar. Flera förvaltare trodde sig leva upp till de nya kraven, men vid en närmare genomgång fanns där placeringar som uppmuntrade till fortsatt fossilberoende.
– Det finns många smutsiga placeringar på marknaden, men jag upplever att det var lätt att ställa krav och kunna påverka. Upphandling är ett kraftfullt verktyg som varje kommun måste använda. En placeringspolicy är inte så svår att formulera, det kan alla kommuner göra, säger kommunalrådet Lennart Bondeson (KD), med ansvar för näringsliv, miljö och mänskliga rättigheter.

För den kommun som inte vill formulera en egen policy går det bra att kopiera Örebros, som ligger upplagd på deras hemsida.
Målet att minska den kommunala organisationens egen klimatbelastning med fyrtio procent till år 2020 kommer att klaras med råge. Det nya förslaget är att kommunen ska bli klimatneutral till år 2030. Att minska näringslivets och medborgarnas klimatpåverkan är svårare. Ett steg i den riktningen är initiativet ”klimatsmart vardag”. Där ska örebroarna uppmuntras att tänka i nya banor genom en ny utmaning varje månad: cykla på vintern, laga vegetarisk mat och reflektera över sin konsumtion.
– Det var inte uttryckligen ett köpstopp utan vi ville utmana deras konsumtionsbeteende. Att köpa begagnat, kanske avstå onödiga prylar, att konsumera på ett mer hållbart sätt helt enkelt, säger Hanna Dufva.

De lokala handlarna och lokaltidningens ledarredaktör ilsknade till och Lennart Bondeson hamnade i debatt i riksradion.
– Ibland blir debatten så förenklad, som om en hållbar konsumtion och handel skulle vara oförenligt. Det är ganska enkelt att förstå att vi förbrukar alldeles för mycket resurser. Vi kör på konsumtionens motorväg i full fart framåt utan att reflektera vart vi är på väg. Vi får inte vara rädda att ta den här diskussionen. Vi måste lita på att människor vill ta kloka beslut, säger Lennart Bondeson.

Läs mer om Örebros resultatet här. 

Ladda ner rapport om 2015 års kommunrankning. 

Läs om hur vi gjorde kommunrankingen

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.