Klimat
Hemligheten bakom Sveriges miljöbästa kommuner
Publicerad: 18 april 2019, 08:55
På onsdag släpps 2019 års kommunrankning. Redan nu kan vi berätta vad som kännetecknar kommuner i toppen.
Sveriges självstyrande kommuner är motorerna i det svenska miljöarbetet. Med ansvar för bland annat samhälls- och stadsplanering, energi och VA, upphandling, grundskola, tillsyn och dialog med det lokala näringslivet samt långsiktiga investeringar har varje enskild kommun en nyckelroll i arbetet med hållbar utveckling.
Det är därför vi för tio år sedan bestämde oss för att för att granska och ranka landets kommuner. Det är idag glädjande att se att så många kommuner tar sitt ansvar och ambitiöst arbetar med frågorna på bred front.
Men vad är då signifikant för de kommuner som lyckas och på bred front visar på ambition och aktivitet på miljöområdet?
Politisk enighet. Långsiktiga mål och prioriteringar som står sig över flera mandatperioder.
Bra samarbete mellan politiker och tjänstepersoner.
Så svarar de flesta kommuner som topprankats och så har de svarat under de tio år som vi har genomfört kommunrankningen. Vad vi också kan se är att det ofta krävs en eller flera eldsjälar för att skapa den enighet och det engagemang i de kommunala styrena som krävs för att frågorna ska prioriteras och avhandlas på högsta ort.
Vad gäller partipolitik kan vi konstatera att färgen på styrena i de miljöbästa kommunerna varierar. När vi har gjort analyser för att undersöka om det går att se något mönster vad gäller politiskt parti har vi konstaterat att så inte är fallet. Sveriges miljöbästa kommuner leds av alla riksdagens partier och koalitioner. Partier som är tydligt miljöprofilerade i den nationella politiken är inte överrepresenterade i rankningens toppskick.
På onsdag släpps 2019 års kommunrankning i samband med konferensen Hållbar Kommun. Vi hoppas att den blir ett fortsatt inspirerande bidrag till och verktyg i det kommunala miljöarbetet – att den hjälper till att lyfta fram eldsjälar, visar på konkreta goda exempel och föregångare och ger en tankeställare till de kommuner som inte ännu inte prioriterat frågorna.
På onsdag startar vi också ett specialnyhetsbrev riktat till landets kommuner. Syftet är framför allt sätta fokus på det kommunala miljö- och hållbarhetsarbetet. Det är ju där den stora omställningen ska ske de kommande åren.
Läs mer om konferensen Hållbar Kommun.
Mikael Salo
chefredaktör, Aktuell Hållbarhet