tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hemligt möte: Regeringen öppnar för könskvotering

Publicerad: 13 februari 2014, 09:25

Om inte näringslivet skärper sig under våren kan de komma att tvingas till könskvotering, oavsett vem som vinner valet.

Ämnen i artikeln:

Anders BorgPeter Norman

Enligt uppgifter i Svenska dagbladet i dag har finansmarknadsminister Peter Norman och jämställdhetsminister Maria Arnholm signalerat för en lag om könskvotering till börsbolagens styrelser. Det ska ha skett vid ett hemligt möte med flera stora pensionsbolag i december.
Ministrarna ska ha framfört budskapet att om inte näringslivet skärper sig under våren kommer en tvingande lag att införas, oavsett vem som vinner valet. Det uppger en källa till tidningen.

Enligt tidningen var mötet initierat av ministrarna och de som bjöds in var representanter från pensionsjättar som ofta sitter i valberedningar till styrelserna i börsbolagen.
Peter Norman har nyligen sagt att han är för kvotering och att lagstiftning är en rimlig väg, men att det är hans egen åsikt och inte regeringens.
– Näringslivet har misslyckats med jämställdhet och då är man närmare en lagstiftning än annars Jämställdheten tar för lång tid. Det är en alltför viktig fråga att vänta på, sade Peter Norman till Svenska dagbladet tidigare i veckan.
Deltagare vid mötet som Svenska dagbladet har talat med uppfattade det dock som att regeringen nu står bakom linjen.

Även finansminister Anders Borg har vid flera tillfällen sagt att andelen kvinnor i styrelserna ökar för långsamt och att lagstiftning kan bli aktuell. Maria Arnholm däremot har sagt att hon är för kvotering, men inte via lagstiftning. Hennes pressekreterare Carl-Otto Berg säger till Svenska dagbladet att hon inte har ändrat sig och han vill inte bekräfta att hon har haft ovan nämnda möte med pensionsbolagen.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev