Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Het sommar i oljans tecken

Publicerad: 18 Augusti 2006, 07:54

Den 28 juni – äntligen dagen O! O som i oljekom- missionens presskon- ferens. Statsministern och jag äntrar podiet i Rosenbad inför en fullsatt salong av nyhetssugna journalister. Stämningen är på topp, Göran inleder pedagogiskt om varför Sverige måste bryta sitt oljeberoende, jag kompletterar med siffror och staplar. Frågorna viner i luften.


På eftermiddagen är jag i Göteborg för att medverka i Studio Ett, direktsänt från en bensinmack. Aktuellt och Rapport är på hugget. Dagen därpå får kommissionsrapporten ett överlag positivt mottagande, på nyhetsplats och i många ledarkommentarer i riks- och lokalpressen. Expressen manar till bred politisk samling, även om man likt DN, Svenskan och Sydsvenskan anser att vi underlåtit att lyfta fram kärnkraftens roll i energisystemet.
Kommissionens styrka är att den bestått av ett urval av Sveriges allra främsta företagsledare, energiexperter och forskare, att den jobbat snabbt – och att landets statsminister med stort eget kunnande och engagemang fungerat som ordförande. Jag har haft uppgiften att samordna, researcha och författa rapporten, med assistans av arkitekten Anders Nylander. Ett fantastiskt spännande och lärorikt jobb.
Gotländska betodlare vill starta en pilot-
fabrik för etanolproduktion. Jag mötte dem under Almedalsveckan. Och talade också i välbesökta seminarier arrangerade av basindustrierna och Bil Sweden. Jag upplever att Bil Swedens ledning har ett genuint intresse av miljö- och klimatfrågan. Naturligtvis gynnas ju branschen också rent ekonomiskt av att kommissionen föreslår skatteregler som ger bonus åt en föryngring av vår törstiga bilpark och en ökad andel moderna dieselfordon. Liksom satsningen på att snabbast möjligt få en introduktion av energieffektiva hybridfordon, både på den tunga och lätta sidan.

Skogsindustriernas vd uttryckte i Visby sin skepsis mot våra förslag om både ökat uttag av grot för uppvärmning och biodrivmedel i form av biodieslar, metanol och etanol ur skogsråvara. Trots att vår kalkyl självklart utgår från att timmer- och massavedsfraktionen i skogsbruket inte hotas av detta.
Juli månad har präglats av viss debattstiltje kring oljefrågan. Trots en knallhet "växthuseffektsommar", oro i oljerika Mellanöstern och allt högre bensinpriser. Jag skrev en krönika om detta i Göteborgs-Posten och gick sedan några ronder med ledarskribenten, som trodde att kommissionen vill plantera igen hela Sverige för att göra etanol till bilarna. Jag hoppas att jag lyckades reda ut missförståndet.
Värre var det när DN:s förre chefredaktör Hans Bergström skrev en drapa om det han raljant kallade statsministerns "ved-vision". Den var ungefär lika okunnig som om jag själv skulle försökt mig på att skriva en krönika om handboll eller tennis. Däremot tar jag Tommy Hammarström i Expressen på allvar när han initierat varnar för att kommissionens förslag om 15–20 procent ökad skogstillväxt kan uppfattas som en signal till skogsbolagen att det nu är fritt fram att gödsla i våra blåbärsmarker, utarma flora och fauna och öka risken för kväveläckage.

Vi som jobbat i kommissionen känner viss ödmjukhet inför de förslag vi presenterat. Vi är ganska säkra på att oljan i uppvärmningssektorn kan tas bort, men mer spända på om det med bränslesnål teknik och biodrivmedel blir möjligt att ersätta 40-50 procent av bensinen och dieseln i vägtransporterna.
Hela hösten kommer jag att fläkta runt inom och utanför landet och berätta om kommissionen. Andra regeringar och utländska media har visat stort intresse. Debatten kommer förhoppningsvis att bli livlig. Och så väntar vi förstås på att förslagen omsätts i praktisk handling – direkt efter valet!
Av Stefan Edman

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.