Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hett med byggnadsintegrerade solpaneler

Publicerad: 7 juni 2010, 03:48

Solarfuns nya solcellsmoduler kommer att underlätta arbetet för miljömedvetna arkitekter.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolcellerTeknik

Kinesiska Solarfun meddelar att de kommer presentera sin nya serie av byggnadsintegrerade solpaneler på Intersolar-mässan i München den här veckan. Serien går under namnet SolarIris och innehåller solcellsmoduler som liknar vanliga fönster, takfönster och speglar. Målet är att leverera en produkt som inte bara har hög verkningsgrad utan dessutom är estetiskt tilltalande.

– Vi är stolta över att presentera våra nya SolarIris-moduler. Vi räknar med fortsatt tillväxt inom marknaden för byggnadsintegrerade solceller, och SolarIris utgör en attraktiv solcellsmodul som kommer att tillfredställa våra kunder både vad gäller energibehov och design, sa Peter Xie, Solarfuns vd i ett pressmeddelande.

SolarIris-panelerna är byggda med tre lager av semitransparanta glas, som uppfyller byggstandarden för vanliga fönster och takfönster, vilket gör att de kan användas just som faktiska fönster i byggnader eller växthus. Det kommer att finnas en rad olika former och stilar att välja mellan och alla kommer att innehålla en i panelen undangömd och vattentät kopplingsdosa med elektronikkomponenterna.

Även andra företag har liknande produkter på gång. Teknik360 skrev för ett tag sen om Pythagoras Solar, som planerar att till årsskiftet sälja takfönster med inbyggda solceller. Samtidigt utvecklar SRS Energy tillsammans med US Tile en serie solpaneler som ska efterlikna taktegel.

Solarfun hoppas kunna sälja solceller med en total kapacitet på 650 megawatt i år.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.