Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hett te kan ge cancer

Publicerad: 2 april 2009, 03:16

En kopp hett te känns bra när man är förkyld. Men låt det inte vara för hett.


A nice, hot cuppa’ kan vara dödlig. Kulturer där man dricker te hela dagarna och dessutom mycket hett, visar större frekvens av matstrupscancer. Om teet är över 70 grader när det konsumeras ökar risken brant.

I västvärlden är det främst konsumtion av tobak och alkohol som ökar risken för matstrupscancer men i det undersökta området i norra Iran, provinsen Golestan, varken röker eller dricker de särskilt mycket sprit. Det var när man undersökte tevanorna som sambandet stod klart. Man kom fram till att den heta vätskan skadar vävnaden i halsen.

En het kopp te direkt från samovar kan bli din sista.

Fler än 500.000 personer dör varje år i matstrupscancer i världen och den vanligaste cancerformen är Oesophageal Squamous Cell Carcinoma (OSCC). I Golestan har de en av världens högsta förekomster av OSCC och de är storförbrukare av hett te. Att dricka hett te är en del av den dagliga rutinen. Universitetet i Teheran undersökte 300 tedrickare i området och jämförde med 570 andra, icke-drinkare från samma område. Alla tedrickare drack stora mängder, mer än en liter per dag.

Hur fort teet dracks visade sig också vara viktigt. Faran var som allra störst om det dracks inom två minuter efter att det hällts upp. Då var faran 5 gånger större än om det dracks fyra eller flera minuter efter att den varma vätskan kom i koppen. Men man kunde inte finna något samband mellan cancerrisken och den mängd te som faktiskt konsumerades.

Mindre lyckat resultat av te: en sjuksäng

För att få en uppfattning om temperaturerna på te i området gick man runt och mätte cirka 50.000 tekoppar och kom fram till temperaturer från 60 grader och upp till och över 70 grader.

British Medical Journal läger ut texten i detalj:

Nästan alla deltagare (98%) i undersökningen drack svart te regelbundet och medelvolymen som konsumerades var över en liter per dag. 39,0 % av deltagarna drack te med temperatur under 60 grader Celsius, 38,9 % vid temperaturer mellan 60-64 grader och 22% vid temperaturer från 65 grader eller högre. Det rådde någorlunda överensstämmelse mellan den te-temperatur som deltagarna rapporterade och den sanna temperaturen (vägd avvikelse 0,49). Resultatet av studien gav vid handen att förtäring av varmt te hade samband med ökad risk för matstrupscancer, jämfört med att konsumera ljummet te. På samma sätt kunde man visa att det var en signifikant ökad risk med att dricka teet 2-3 minuter efter att det hällts upp, eller mindre än 2 minuter, jämfört med att dricka det efter fyra minuter eller senare.

En tupp i halsen? Nej, en tumör.

Man skulle kunna tro att engelsmännen, som bälgar i sig te och scones dagarna i ända, skulle vara utmärkta offer för matstrupscancer, men engelsmännen har för vana att kyla ned sitt te till under 56 – 60 grader genom att hälla mjölk i det. Detta gör teet ofarligt. Men de kompenserar sannolikt genom att röka och dricka mera alkohol. Samtidigt ska man vara medveten om att hett kaffe kan ge samma skador. Ta det försiktigt på fikarasten.

Sjukdomen är dock ganska lätt att komma runt. Låt teet eller kaffet kallna från ”skållhett” till bara ”varmt” så går det bra att dricka utan skadliga effekter.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev