Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Historia: Här är USA:s nio miljövärsta presidenter

Publicerad: 3 november 2011, 11:50

Här är Amerikas nio miljövärsta presidenter genom tiderna, enligt nyhetsbrevet Dailygreen


Ämnen i artikeln:

Usa

1 Värstingen: George W Bush (president 2001-2008)

Ingen värstinglista kommer förbi den förre presidenten Georg W Bush. Har har gjort sig känd för att vrida den miljöpolitiska klockan tillbaka flera årtionden – för att underlätta för industrin.

Han luckrade upp lagar om luftvård och dricksvatten för att kunna öka borrningar efter olja och skiffergas, monterade ned naturskyddet i Alaska och på många andra platser och intensifierade skogsbruket i statliga skogar.

Och då har man inte ens nämnt det internationella arbetet och motståndet mot Kyotoprotokollet. Eller hans försök att få företagen att sponsra kända landmärken som i folkmun döptes till ”the Pepsi Grand Canyon fiasco”.

2 Industrikramaren: Ronald Reagan (president 1981-1989)

Hans miljörykte som president är betydligt sämre jämfört med det som guvernör i Kalifornien. När han väl installerats i Washington förde han en aggressiv exploateringspolitik i jakten på olja, gas och kol.

Ronald Reagan var inte någon trädkramare. En gång sa han att ”träd orsakar mer utsläpp än bilar” och vid ett annat tillfälle att ”har man sett ett träd har man sett alla”.

Han rekryterade kända industrilobbyister till topptjänster på det amerikanska Naturvårdsverket EPA – en mycket kraftfull åtgärd som resulterade i att antalet miljöåtal under det första året minskade med 70 procent.

3 Krigshjälten: Ulysses S Grant (president 1869-1877)

En hjälte från inbördeskriget som åtnjuter popularitet för sitt arbete för medborgerliga rättigheter – men som också är känd för utbredd korruption. Han instiftade visserligen nationalparken Yellowstone år 1872 men banade samtidigt väg för en minerallag som förde med sig storskalig exploatering på en nivå som inte setts tidigare.

Ulysses S Grant styrde under en tid med stark industriell expansion – en utveckling där allmänhetens insyn i företagen minskade och inflytandet försämrades.

4 Teknikoptimisten: Dwight Eisenhower (president 1953-1961)

Oerhört populär president som styrde under rekordåren på 50-talet. Han satsade på att bygga ut vägnät och motorvägar som han såg som ett naturligt led i  moderniseringen och samhällsutvecklingen. Samtidigt hamnade kollektivtrafiken i skymundan när bilkulturen slog rot och bredde ut sig.

5 Mutkolven: Warren Harding (president 1921-1923)

En illa omtyckt president känd för ett korrupt styre. I en av skandalerna under hans ämbetstid tog en minister emot mutor i utbyte mot statliga licenser för oljefält – en plundring symptomatisk för en administration präglad av personlig vinning och dålig natursyn.

6 Herbert Hoover (president 1929-1933)
7 Andrew Jackson (president 1829-1837)
8 Richard Nixon (president 1969-1973) finns även på 10-bästa-listan
9 William Mc Kinley( president 1897-1901)

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Usa

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.