Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Historiker: Så har människan hanterat tidigare klimatförändringar

Publicerad: 23 September 2009, 12:12

I en ny bok berättar historikern Fredrik Charpentier Ljungqvist om hur människor har hanterat historiska klimatförändringar. Han kan också peka ut vinnare och förlorare.


Ämnen i artikeln:

Forskning

Forskning visar att klimatet på jorden växlat mycket mer än man tidigare trott. Nu har historikern Fredrik Charpentier Ljungqvist studerat hur dessa klimatförändringar har påverkat människan de senaste 10 000 åren.

Den röda tråden i hans bok, "Global nedkylning", är att det alltid funnits vinnare och förlorare vid alla historiska klimatförändringar. Fredrik Charpentier Ljungqvist berättar om tider då England kunde konkurrera med Frankrike i vinproduktion och vikingar kunde bosätta sig som bönder på södra Grönland samtidigt som Mayaindiarnerna dukade under av svår torka.
– Nu när global uppvärmning är en så stor fråga känns det angeläget med en bok som berättar om klimatets historia och hur klimatförändringar förr i tiden har påverkat människor på olika håll i världen, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist.

Har du stenkoll? Få översikten och kollen i Miljöaktuellt magasin.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.