måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Historiskt överlämnande: En miljon européer tvingar fram GMO-reträtt

Publicerad: 10 december 2010, 08:56

För första gången någonsin tvingas EU-kommissionen att revidera ett tidigare beslut på grund av att tillräckligt många medborgare protesterar.

Ämnen i artikeln:

GmoEuGreenpeace

– Medborgarinitiativet utsätter EU för ett demokratiskt test. Frågan är om EU nu kommer att möta oron för GMO eller om den kommer att fortsätta lyssna på de stora kemiföretagen, säger Akiko Frid, ansvarig för genmodifierade organismer på Greenpeace.

Det krävs en miljon namnunderskrifter för att uppfylla kriterierna för ett så kallat medborgarinitiativ. Igår tog EU:s hälsokommissionär John Dalli emot underskrifterna som har samlats in under ett drygt halvår i 27 EU-länder.

Namninsamlingen har skötts av Greenpeace och Avaaz och startades efter att EU-kommissionen i mars godkände den antibiotikaresistenta potatisen Amflora. Enligt organisationerna skedde det trots vetenskapliga varningar och allmänhetens motstånd.

Potatisen började redan i år att odlas i Sverige. I Norrbotten orsakade odlingen stora protester av Greenpeace sedan det uppdagats att det på flera fält även vuxit plantor av den icke godkända GMO-potatisen Amadea.

Jordbruksverket beordrade att odlingar skulle förstöras och anmälde även BASF till brott mot miljöbalken, något som utreds av åklagarkammaren i Luleå.

I går var sista dagen för producenten BASF att redovisa till Jordbruksverket hur stor del av skörden som bestod av icke godkänd potatis.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev