Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Historiskt svalt miljöintresse i EU

Publicerad: 9 december 2014, 11:19

Starka krafter bromsar miljöagendan i EU. Inte sedan 90-talet har motståndet varit så starkt, konstaterar Naturvårdsverket.
– Det är medlemsländernas regeringar som är problemet, säger Fredrik Malm, FP-ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltNaturvårdsverket

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 9 december.

Fredrik Malm medverkade under tisdagsmorgonen i Miljöaktuellts frukostseminarium om EU:s politik på miljöområdet tillsammans med bland andra Carl Schlyter (MP), ordförande i riksdagens EU-nämnd, och tidigare EU-parlamentariker i tio år.

Oberoende av de båda debattörernas i grunden politiska meningsskiljaktigheter finns en enighet och oro över att miljöarbetet i Europa går för trögt. Fredrik Malm framhåller att det är viktigt med en offensiv miljöpolitik och att den inte får stå tillbaka för ekonomiska intressen.
– Det finns en stor fara med att dra ner på miljöarbetet i kölvattnet av den finansiella krisen, anser Malm.
– Jag skulle önska att jag kunde säga att jag är jätteoptimistisk – men det kan jag inte. Men jag är inte superpessimistisk heller, säger Schlyter, som konstaterar att allt fler nationalister med en EU-skeptisk hållning fått inflytande i Bryssel och sätter sig på tvären när miljö- och klimatfrågor kommer upp på bordet.

Leif Bernergård, handläggare på Naturvårdsverket i frågor som rör EU och internationella konventioner, uppger att stämningen i EU:s beslutande organ är att miljöfrågan dämpar ekonomin. Inställningen till miljöpolitiken har inte varit så negativ sedan 90-talet, deklarerar han.

Det positiva är enligt honom att medlemsländer som inte tidigare varit kända för att prioritera miljön nu är pådrivande för att viktiga direktiv inte faller bort. Elva medlemsländer har enligt Leif Bernergård undertecknat ett brev till kommissionen, där Jean-Claude Juncker är ordförande, om vikten av att ta miljöfrågan på allvar. Han nämner Grekland, Spanien, Italien, Cypern och Portugal – länder som vanligtvis inte brukar sätta miljömålen överst på dagordningen.

– Det pågår en maktkamp, men slaget är inte förlorat. Alla intressen har möjlighet att påverka kommissionen, som är ny och sitter i fem år. Inget är hugget i sten, framhåller Leif Bernergård.

Carl Schlyter betonar att det är viktigt att EU inte kommer tomhänt till Parismötet.

– EU måste presentera nya möjligheter för grön teknik och åtgärder för de fattigaste länderna, det är viktigt att få till stånd ett avtal i Paris, resonerar Schlyter.

Fredrik Malm understryker att det är viktigt att få med stora länder som USA, Kina, Indien och Ryssland på tåget. Det är viktigare, som han uttrycker det, än att ha "en gafflande EU-nämnd".

Luft, avfall och kretsloppstänket cirkulär ekonomi fick stort utrymme under frukostseminariet. Mikael Karlsson, ordförande i Europas största miljöorganisation EEB var moderator.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev