Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Historiskt usla siffror för exportföretagen

Publicerad: 17 December 2008, 08:03

Svart blir svartare. 72 procent av exportföretagen rapporterar färre order. Så svaga siffror har aldrig tidigare uppmätts.


Slutet på året för de svenska teknikföretagen blir dystert. I oktober minskade produktionen av teknikprodukter med 7 procent jämfört med för ett år sedan. Jämfört med föregående månad är minskningen 1,1 procent, enligt Teknikföretagens konjunkturbarometer.

En av mycket få ljuspunkter är att antalet anställda inte börjat minska i den omfattning Teknikföretagen väntat sig under årets sista kvartal.

En något mindre dyster siffra är också produktionsnivån i instrumentindustrin som noterar en produktionsökning på 2-3 procent mot en tidigare prognostiserad nedgång på lika mycket.

Produktionen av personbilar uppgick till makabra 40 procent jämfört med november för ett år sedan. Den mörka prognosen gäller även för december och omfattar även lastbilar. Saab väntas tillverka 50.000 bilar i år vilket kan jämföras med den tidigare bottennoteringen på 66.000 bilar från 1981. Volvo förväntas bygga 275.000 bilar i år och har som lägst byggt 269.000 bilar. Året var då 1980. Håller årstakten i sig blir 2008 det sämsta året på 30 år, enligt Teknikföretagen.

Antalet sysselsatta i teknikföretag i november var 335.000 personer, en ökning med 4 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt AKU, Arbetskraftsundersökningen. Mot bakgrund av de varsel som lades fram i december beräknas antalet anställda på årsbasis i teknikföretag öka med 3,1 procent. Teknikföretagens enkätundersökningar talar dock för en mindre ökning och för nästa år tror organisationen att antalet anställda minskar med 3,5 procent.

72 procent av exportföretagen rapporterar en minskad orderingång. 2 procent uppger ökad orderingång. Så låga siffror har tidigare inte uppmätts. Nedgången är särskilt tydlig bland företag i bilindustrin som hos deras underleverantörer. Även maskinindustrin noterar en kraftig nedgång, den största sedan 1993. Också företag på hemmamarknaden noterar en historisk nedgång där 77 procent av företagen rapporterar minskad orderingång. Leverantörerna i byggindustrin upplever även de en kraftigt minskad orderingång och situationen är betydligt sämre än jämfört med tredje kvartalet.

Kronförsvagningen ger dessutom företagen ökade exportpriser. Producentpriserna har ökat med 3,2 procent jämfört med samma period 2007, den största ökningen sedan årsskiftet 2005/2006.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.