Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Hitta ett sätt att sticka ut och visa att du har spetskompetens”

Publicerad: 30 januari 2017, 10:16

Det nystartade nätverket Young Sustainability Professionals, YSP, riktar sig till unga som har en karriär inom hållbarhetsområdet och vill lära känna andra inom branschen för att dela erfarenhet och kunskap.


I höstas startade Sara Andersson och Johanna Bark nätverket Young Sustainability Professionals, YSP. Nätverket riktar sig till unga som har en karriär inom hållbarhetsområdet och tanken är att man ska lära känna andra i branschen och dela erfarenhet och kunskap med varandra.
– Vi tyckte att det saknades ett nätverk för yngre inom hållbarhetsbranschen. Det finns ju organisationer som Sustainergies som tar till vara på folks intresse under studietiden men för oss som kommit ut i arbetslivet finns det inte så mycket, säger Sara Andersson till Aktuell Hållbarhet.

Själv jobbar hon som hållbarhetskonsult på Hallvarsson och Halvarsson. Även om jobbet är hennes första heltidsanställning efter studierna är hennes erfarenhet av hållbarhetsarbete längre eftersom hon satsade på att jobba så mycket som möjligt med hållbarhet under studietiden.
– När man kommit ut på arbetsmarknaden är det många yngre personer som frågar hur man ska göra för att jobba med hållbarhet. Mitt tips är att man försöker ta tag i det här intresset ganska tidigt och hitta ett sätt att engagera sig och kanske också bygga ett cv. Det finns ju flera organisationer som man kan gå med i. Jag jobbade som miljöcoach för Nordic Choice hotel i det samarbetsprojekt som Sustainergies har med dem. Det var ett jättebra sätt att få praktisk erfarenhet av hur det kan vara att jobba med hållbarhetsfrågor.

Men att visa att man har erfarenhet av branschen är också viktigt när man kommer ut och ska söka jobb säger Sara Andersson.
– När jag pratat med arbetsgivare har jag förstått att det inte räcker med att ha ett intresse för hållbarhetsfrågorna, så som det kanske var tidigare. Nu måste man hitta ett sätt att sticka ut och visa att man har någon typ av spetskompetens.

Under våren kommer hon och de övriga tre personerna i Young Sustainability Professionals styrgrupp att fortsätta driva nätverket och förhoppningen är att fler personer ska ansluta sig.
– Den trettonde februari ska vi ha ny träff med fokus på hållbarhet som yrke och då kommer några av våra medlemmar att dela med sig av sin bakgrund och hur de hamnade inom branschen. Sedan har vi också sagt att vi ska ha en träff i slutet av april där vi ska ha en extern talare och sedan tänker vi oss en sommardrink lite längre fram. Inom styrgruppen kommer vi också att jobba med att utöka nätverket, att ta fram en hemsida och hitta en sponsor som kan täcka de övergripande kostnaderna för nätverket, säger Sara Andersson.

Facebooksida

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News