Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hjälp forskningen – fånga en mygga

Publicerad: 28 juni 2012, 06:41

Alla kan hjälpa till i sommar när antalet myggarter ska undersökas.


Det är Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) som i veckan kommit med en lite annorlunda uppmaning till svenska folket:
”Häng med på myggjakten, och hjälp forskarna kartlägga vilka stickmyggor Sverige har och var de finns.”

– Anledningen till varför vi vill veta vilka myggor vi har i landet är att de kan bära med sig smittor av olika slag och sprida sjukdomar till djur och människor, säger Anders Lindström, forskare vid SVA, i ett pressmeddelande.

Den senaste kartläggningen gjordes 1977, men nu är det alltså dags igen. SVA vänder sig till alla som har en myggfälla och som vill vara med och kartlägga myggfaunan i Sverige i syfte att bygga upp ett nationellt övervakningssystem. Enligt SVA behöver man inte fånga mycket mygg för att få vara med i myggjakten, utan prover med lite färre myggor i går lika bra.

De inskickade fångsterna kommer att analyseras och myggorna kommer att artbestämmas. Som tack för hjälpen får den som är med bland annat en rapport med information om de vanligaste myggorna i Sverige.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.