tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hjälp – Roboten som äter för sin överlevnad

Publicerad: 30 januari 2009, 07:21

Drifttiden hos vanliga robotar är begränsad. Men inte hos EATR som letar efter mat som den smälter till bränsle. Den äter nästan vadsomhelst…


En autonom robot med förmåga att söka och omvandla biomassa till bränsle. Det utvecklar amerikanska Robot Technologies, RTI, just nu. I veckan undertecknade företaget ett avtal med Cyclone Power Technologies som ska leverera den hybridmotor som ska göra roboten – Energetically Autonomous Tactical Robot eller EATR – möjlig.

Hybridmotorn ska förse robotens uppladdningsbara batterier med ström som driver processorer och sensorer samt den ät-arm roboten utrustas med. Däremot används inte Cyclone-motorn för framdrift av roboten. Dn raka sexcylindriga motorn, som av Cyclone beskrivs som en modern form av ångmaskinen, utvecklar 16 hästkrafter.

"En modern variant av ångmaskinen", kallar Cyclone sin förbränningsmotor.

Roboten utvecklas för att söka biomassa samt förbränna och omvandla massan till energi. Biomassa betyder inte nödvändigtvis flis. Det går även bra med ”andra organiskt baserade energikällor”, skriver Cyclone i ett pressmeddelande. Bland exemplen nämns hushållssopor, kol, kycklingfett och palmolja. Huruvida roboten kan tillgodogöra sig mer mänskliga former av näring nämns inte av företaget.

En ät-arm du kanske ska se upp för

– Med avseende på förhållandet kraft/storlek, skalbarhet och bränsleflexibilitet är Cyclone-motorn idealisk för en uthållig, autonom och intelligent robot designad för unika militära eller civila tillämpningar, säger RTI:s vd Robert Finkelstein i en kommentar.

Darpa, som är en del av det amerikanska försvarsdepartementet och som sponsrar RTI-projektet, nämner sök- och räddningsaktioner i svår terräng som ett användningsområde för EATR. Andra tänkbara områden är sökning efter kärnkraftsanläggningar och underjordiska bunkrar i fientliga länder och gränsövervakning, enligt myndigheten.

Nedan en principskiss för EATR:

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev