Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hjärna från järnåldern hittad

Publicerad: 15 December 2008, 09:07

En 2.000 år gammal mänsklig hjärna har hittats av brittiska arkeologer.


Ett lag arkeologer från York University har hittat en skalle i norra England som innehöll en gulaktig substans som visade sig vara resterna av en ihopsjunken hjärna. Hjärnan innehåller fettvävnader som mikrober i marken absorberar, vilket får neurologer att tro att det är en fossiliserad hjärna.

– Jag tycker att det nu blir väldigt viktigt att fastställa hur denna struktur har överlevt, om det finns spår av biologisk materia i den och, om inte, hur dess komposition ser ut, säger Philip Duffey, konsulterande neurolog som utfört scanning av hjärnan, till BBC News.

Hjärnan antas vara från järnåldern, alltså cirka 2.000 år gammal.

– Hjärnan är särskilt spännande eftersom den är så väl bevarad. Det är den äldsta någonsin i sitt slag i Storbritannien och en av de äldsta i världen”, säger arkeologen doktor Sonia O’Connor.

Människan som en gång i tiden hjärnan tillhörde fick antagligen ett abrupt slut på livet, tror arkeologerna. Hon var antagligen ett offer i någon slags ritual. Det finns flera saker som pekar på att skallen behandlats på ett ovanligt sätt.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.