fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hjärnans inre liv avslöjat

Publicerad: 23 januari 2009, 08:28

En ny metod för att undersöka hjärnan i realtid kan ge nya kunskaper om hur vi kan bota neurologiska sjukdomar som Parkinsons och autism.


Forskare vid Florida Atlantic University och Charles E Schmidt College of Science I USA har utvecklat en ny 4D-metod för att analysera hjärnans funktion. De fyra dimensionerna i fråga är tid, magnitud och två positionsdimensioner.

Forskarna kan alltså via EEG se de elektriska signalerna i hjärnan och millisekund för millisekund se var det går elektriska strömmar och hur starka de är. Resultaten körs sedan genom en matematisk modell som forskarna utvecklat och visas slutligen som en färgkodning på en bild över hjärnan.

Fördelen med den här metoden är att forskarna kan se vilka delar av hjärnan som är synkroniserade vid vissa tillfällen. Många neurologiska sjukdomar som Parkinson, autism, epilepsi och schizofreni orsakas helt eller delvis av att hjärnans olika delar inte är koordinerade på rätt sätt.

Ett problem med den här typen av forskning är att hjärnans delar fungerar separat också och det kan vara svårt att veta när olika delar arbetar synkroniserat och när de bara råkar göra olika saker samtidigt.

Genom att analysera alla data i 4D med de nya matematiska modellerna kan forskarna utesluta de aktiviteter som inte beror på synkronisering av hjärndelar. Färgkodningen visar sedan exakt vad om händer, vart det händer och när det händer.

Forskarnas förhoppning är att det i framtiden ska gå att läsa en hjärnanalys ”ungefär som man läser noter”. Genom att titta på EEG-resultaten skulle det då kunna gå att se ”dissonanser” som tyder på att något är fel i hjärndelarnas koordinering och förhoppningsvis kunna sätta in rätt behandling omedelbart.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev