Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hjärngympa hjälper idrottsmän

Publicerad: 27 November 2008, 07:42

Kognitiva övningar ökar idrottsmäns förmåga att hantera information med 53 procent.


Att träna musklerna är förstås vardagsmat för alla idrottsmän, men det kan också löna sig att lägga upp ett träningsschema för hjärnan. Det menar i alla fall två forskare vid Université de Montréal i Kanada .

De har låtit dussintals fotbolls-, ishockey- och tennisspelare genomgå olika tester. Bland annat har spelarna fått följa bollar i en virtuell miljö där de så snabbt som möjligt ska identifiera de bollar som ofta byter färg. Resultatet blev enligt forskarna att idrottsmännens förmåga att ta in och behandla information ökade med 53 procent jämfört med hur de klarade sig före testerna. I slutänden ska det leda till att idrottsmän som regelbundet tränar sin hjärna med den här metoden enklare ska kunna fatta rätt beslut i stridens hetta.

En del välkända, åtminstone i Kanada, idrottsmän som hockeymålvakten Kim St-Pierre och boxaren Anthonin Décarie ska redan använda metoden.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.