Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hjärtdriven pacemaker?

Publicerad: 15 juni 2010, 05:30

I framtiden ska medicinska apparater, tack vare nanogeneratorer, kunna drivas av patienternas hjärtslag eller andning.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Med hjälp av en nästan osynlig nanotråd har forskare vid Georgia Institute of Technology lyckats omvandla energin i en råttas muskelrörelser till elektrisk ström. Förhoppningen är att tekniken en dag ska kunna användas i medicinska implantat och drivas av hjärtslag eller andning.

Studien, publicerad i Advanced Materials, visar att en nanogenerator kan fungera i ett levande djur. Forskarna, ledda av Zhong Lin Wang, placerade en nanotråd av zinkoxid på ett flexibelt polymersubstrat och kapslade in det i ett polymerhölje för att skydda enheten från kroppsvätskor. Sen kopplades den till en råttas diafragma, så att råttans andning sträckte ut nanotråden och därmed alstrade 4 pikoamperes strömstyrka vid 2 millivolts spänning. Kopplad till råttans hjärta alstrade enheten 30 pikoampere vid 3 millivolts spänning.

Nanogeneratorer av zinkoxid skulle kunna bli en idealisk strömkälla för nanosensorer som övervakar blodtryck, glukosvärden och cancermarkörer.

– Vårt främsta mål är att utveckla självdrivande medicinska nanoinstrument, sa Wang till Technology Review.

Den kraft som genererades i experimentet är dock för låg för att kunna användas praktiskt idag, men enligt Wang kan detta komma att ändras inom kort. Hans team har redan tillverkat en enhet med en matris bestående av hundratals nanotrådar, som genererar betydligt mer ström än den enda tråd som användes i experimenten med råttan. Enheten kan producera 0,12 mikrowatt energi, och nästa steg blir att testa den inbyggd i ett djur. De mest energisnåla sensorerna idag kräver ungefär en mikrowatt, så om experimentet lyckas är det ett stort steg i utvecklingen av självdrivande nanogeneratorer.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.