Klimat
H&M efter Cop 26: Tydligt att det fortfarande finns mycket kvar att göra för vår bransch
Publicerad: 16 november 2021, 09:25
H&M-butik i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
H&M berättar efter Cop 26 att företaget redan vid årsskiftet slutar samarbeta med leverantörer som driver sina anläggningar med kolenergi. Samtidigt konstaterar man att det finns mycket kvar att göra för textilbranschen och att branschgemensamma samarbeten kommer att vara avgörande.
Det kommer att krävas en förflyttning för hela textilbranschen om den ska kunna uppnå de långsiktiga klimatmålen. Därför kommer branschgemensamma samarbeten vara avgörande. Den slutsatsen drar Kim Hellström, Strategy Lead Climate på H&M-gruppen, efter årets avslutade klimatförhandlingar i Glasgow. Han konstaterar också att Cop-mötena erbjuder en plattform som visar vad som är möjligt om H&M samarbetar med innovatörer, kunder, leverantörer och andra affärspartners för att hitta nya lösningar på klimatproblemen.
– Men det blir också tydligt att det fortfarande finns mycket kvar att göra för att minska vår bransch klimatavtryck. För oss på H&M-gruppen är energieffektivitet, förnybar el och omställningen till en cirkulär affärsmodell de viktigaste hörnstenarna i vår klimatstrategi.
Kim Hellström berättar också att H&M anpassat sina ambitioner till så kallad ”carbon law”, vilket innebär att företaget åtagit sig att minska utsläppen med 50 procent vart tionde år. Det långsiktiga målet är att minska utsläppen med 56 procent till 2030 med 2019 som basår och att bli klimatpositiva till 2040.
– Ett steg som tar oss närmare våra långsiktiga mål är att vi redan från januari 2022 inte kommer inleda samarbeten med leverantörer som använder kolbaserade lösningar för att driva sina anläggningar. Vi kommer även att öka våra investeringar hos våra leverantörer framöver, bygga kunskap och expertis samt använda vår lokala närvaro för att säkerställa att, inte bara våra ambitioner utan också prestationer, ligger i linje med vetenskapliga kriterier.