måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

H&M kritiseras av människorättsorganisation i Kambodja

Publicerad: 10 april 2014, 10:46

Samtidigt som H&M idag presenterade sin hållbarhetsrapport fick man kritik från en kambodjansk människorättsorganisation som menar att företaget betalar ut för låga löner till arbete i Kambodja.

Ämnen i artikeln:

H&MSveriges Radio

Idag presenterar H&M sin hållbarhetsrapport, som bland annat visar hur företaget arbetar med miljöfrågor och förhållanden för arbetare som syr kläder i låglöneländer. Samtidigt får företaget kritik från människorättsorganisationen CLEC i Kambodja.

I Kambodja har det varit oroligt den senaste tiden och arbetare har gripits efter demonstrationer för högre löner.

– Det finns en lag i Kambodja om att arbetarna inte får betalas mindre än 100 dollar i månaden, men det finns ingen lag som förbjuder högre löner än så, säger Tola Moeun på CLEC till Sveriges Radio.

H&M:s vd Karl-Johan Persson besökte Kambodjas premiärminister i oktober och uppmanade då regeringen till att se över lönerna.

– Vi kan inte säga exakt vad lönenivån ska vara på i ett annat land. De måste ta hänsyn till den totala lönestrukturen och sin konkurrenssituation. Vi tittar på vad vi kan göra, vi försöker utbilda arbetare, vi jobbar med leverantörer och på regeringsnivå. Tillsammans har vi satt en plan för hur det här kan bli bättre, säger Karl-Johan Persson.

Men Tola Moeun menar att H&M kan göra mer för sina kambodjanska arbetare.

– Vad H&M måste göra är att ge leverantörerna mer betalt så att de sedan kan betala arbetarna högre löner, säger han.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev