måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

H&M vill inte uttala sig om vad som är en skälig lön

Publicerad: 11 april 2014, 11:41

I går kritiserades H&M för att inte betala ut tillräckliga löner till arbetare i Kambodja. I dag säger företaget att man arbetar planerar att höja lönerna i landet, men vad som är en skälig lön vill man inte uttala sig om.

Ämnen i artikeln:

H&M

I går kritiserades H&M av människorättsorganisationen CLEC för att inte betala ut tillräckliga löner till arbetare i Kambodja. I dag säger företaget att man arbetar på en strategi för att höja lönerna i produktionsländerna.

– Det är främst två länder som sticker ut, Kambodja och Bangladesh, och det är därför vi har så mycket planer i just de länderna, säger H&Ms hållbarhetschef Helena Helmersson.

H&M:s strategi går kortfattat ut på att utbilda arbetare och leverantörer för att få till förhandlingar om lönehöjningar. Parallellt vill man sätta tryck på regeringar för höjda minimilöner.

H&M:s vision är att alla deras 872 leverantörer ska betala rättvisa löner som går att leva på, men vad en skälig lön är vill bolaget inte säga.

– Vi tycker att det är arbetarna själva som ska avgöra vad som är en levnadslön, säger Helena Helmersson till Sveriges Radio.

Men enligt Tola Moeun på människorättsorganisationen CLEC är en sådan lön i Kambodja nära 400 dollar i månaden och han menar att det är löjligt av H&M att prata om levnadslön när arbetarna inte ens får de160 dollar i månaden som de kräver av H&M.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev