Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hobbygenetikern som labbar hemma

Publicerad: 22 april 2009, 11:33

En hobbygenetiker arbetar med GFP, Green fluorescent protein, för att kunna identifiera giftiga ämnen i livsmedel, i sitt eget hem. Ajaj, säger kritikerna.


För ett år i Kina sen ägde katastrofen med melamin, i mjölkpulver rum. Många barn dog och fick njurskador. Detta inspirerade Meredith Patterson, dataprogrammerare på dagen och hobbygenetiker på kvällen, till att bedriva egen forskning, skriver The Guardian.

Hon vill komma på ett sätt att få GFP, Green fluorescent protein, ett protein som kommer från maneter, att förena sig med melamin. Vilket skulle leda till att mjölken lyser grönt och därmed varna pulvertillverkaren, fortsätter man på The Guardian.

Det har börjat bli mer vanligt med hobbygenetiker som arrangerar egna labb hemma. Dock finns det problem med konceptet. Helen Wallace på GeneWatch i Storbritannien är orolig över den nya trenden.

– Organismer som behandlas och experimenteras med på fel sätt kan bli skadliga, säger hon till The Guardian.

Men Meredith Patterson menar att alla borde kunna jobba med genetik på hobbynivå eftersom att fler människor då involveras och fler idéer kommer fram, skriver The Guardian.

Än så länge har inte Meredith Patterson haft någon större framgång med sina experiment men hon är fortfarande positiv.

– Vetenskap handlar om att misslyckas tills man får det rätt, säger hon till The Guardian

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev