tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Hober” är inte människor

Publicerad: 21 januari 2009, 09:01

De små Homo Florensis-varelserna som levde i Indonesien för tiotusentals år sedan var förmodligen inte småväxta människor utan hörde till en egen Homo-art.


När forskare hittade fossil av en mänsklig varelse i Indonesien 2003 väckte det stort uppseende eftersom det verkade bevisa att en tidigare okänd art inom vårt Homo-släkte levde för bara 17 000 år sedan. Den nya arten fick namnet Homo Florensis . I pressen fick arten dock snabbt namnet hober, efter sagovarelserna i Tolkiens Sagan om ringen.

Fossilen som hittades visade nämligen att individerna var kortväxta och den enda kompletta skalle som hittades var väldigt liten. Nästan omedelbart dök det dock upp tvivlare som menade att det här var fossil av varelser som tillhörde Homo Sapiens precis som oss. Orsaken till att de såg annorlunda ut skulle kunna förklaras av att de fossil som hittades var av unga individer som av någon anledning drabbats av mikorenfali vilket leder till att skallen blir mindre.

Eftersom man bara hittade en komplett skalle var det svårt att komma fram till något resultat som forskarna kunde enas om. Nu har forskaren Karen Baab vid Stony Brook University I USA gjort en detaljerad 3D-analys av skallen och den tyder på att hoberna verkligen är en egen art.

I undersökningen kartlades flera regioner av skallen med ett 3D-system och resultaten jämfördes sedan med skallar från moderna människor, andra Homo-arter och människoapor. Resultatet var att skallen hade mer gemensamt med tidigare Homo-arter än med dagens människor.

Teorin om mikorenfali verkar inte heller hålla. Människor som drabbas av det får en asymmetrisk skalle. Fossilet från Indonesien var lite asymmetriskt, men inte alls så mycket som vid mikorenfali.

Så allt i den här undersökningen pekar på att Homo Florensis var en egen art på Homo-trädet. I och med att det finns så pass få fossil av arten lär dock debatten fortsätta, men just nu verkar ”hober-vännerna” ha övertaget i diskussionen.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev