Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Hög tid att välja förnybart”

Publicerad: 17 maj 2016, 04:01

Foto: Patrick Miller

DEBATT Nu behövs ett tydligt besked från Energikommissionen att Sveriges framgångsrika satsningar på förnybar energi ska fortsätta och ett nytt ambitiöst mål till 2030, skriver Linda Burenius Magnusson, ordförande för 100% Förnybart.


Sverige faller i EY:s globala ranking av hur attraktivt landet är för förnybart. I rapporten RECAI, Renewable energy country attractiveness index, som presenterades i dagarna faller Sverige till plats 21, och hamnar efter både Danmark och Tyskland, men också långt bakom länder som Kanada, Australien och Sydafrika.

Nu behövs ett tydligt besked från Energikommissionen att Sveriges framgångsrika satsningar på förnybar energi ska fortsätta och ett nytt ambitiöst mål till 2030.

För en dryg månad sedan konstaterade Eon och Vattenfall att frågan om ny kärnkraft i Sverige är överspelad ”av såväl teknologiutvecklingen som ekonomiska realiteter”. Det blir allt tydligare att framtiden tillhör den förnybara energin.

I dag är vi väl rustade för att kunna ersätta den elproduktionen som faller bort när befintlig kärnkraft tas ur drift. Förnybartbranschen har visat att den kan leverera. De senaste åren har nästan tre terawattimmar ny förnybar el byggts ut varje år. Sverige har byggt upp en stark förnybartindustri och inom bland annat myndigheter, banker och advokatfirmor finns kompetens kring exempelvis tillståndsprocesser, finansieringslösningar och juridiska frågor för att göra utbyggnaden smidig och kostnadseffektiv.

Men utan långsiktiga spelregler undergrävs förtroendet för den svenska marknaden bland investerare och förnybartindustrin riskerar att söka sig till länder med tydligare ambitioner. Om Sverige tappar den industri och kompetens som byggts upp kommer det att bli långt mycket svårare och dyrare att bygga ikapp den dag kärnkraften inte längre kan leverera och Sverige missar affärsmöjligheten att exportera el till kontinenten.

Vi ser redan tydliga konsekvenser av den rådande osäkerheten om framtiden. Investeringarna i förnybar el har minskat under det första kvartalet i år. De nuvarande låga elpriserna, som främst beror på låga globala priser på kol och olja och en havererad marknad för utsläppsrätter, väntas bestå under flera år framåt. Samtidigt är ersättningen för förnybar el den lägsta på tio år.
Energikommissionen måste snarast ge besked om ett nytt mål för tiden efter 2020, som innebär att utbyggnaden av förnybar el kan fortsätta i samma takt som under de senaste åren. Det motsvarar ett mål om ytterligare 30 terawattimmar förnybar el mellan 2020 och 2030 och skulle ge oss marginaler i elsystemet och en tryggad energiförsörjning.

Samtidigt måste Sverige öka satsningarna på energieffektivisering, inte minst för att få ner de största förbrukningstopparna under vintern. Även här behövs ett nytt svenskt mål och långsiktiga spelregler. Med den svenska vattenkraften, utökade utlandsförbindelser och ny smart teknik som hjälper till balansera en mer väderberoende elproduktion, kan Sverige bygga världens första helt förnybara elsystem.

Sedan frågan om ny kärnkraft i Sverige har blivit allt mer irrelevant, har energidebatten i stället kretsat kring om vi ska hålla liv i den befintliga kärnkraften så länge som möjligt, genom att sänka effektskatten, eller satsa på förnybart. För oss är svaret uppenbart.

Sveriges främsta möjlighet att bidra till det ambitiösa klimatmål som världens länder enades om i Paris är genom att vara ett föregångsland och visa vad som är möjligt. Om inte vi, med våra exceptionellt goda förutsättningar, väljer förnybart kan vi knappast förvänta oss att andra länder ska göra det. Då måste vi också acceptera andras val av fossilt eller kärnkraft. Det innebär även att vi i förlängningen måste acceptera om geologiskt och politiskt osäkra länder vill satsa på kärnkraft i stället för på förnybart.

Det är hög tid för Sverige att välja väg. Vi förväntar oss ett tydligt besked från Energikommissionen att Sverige satsar på förnybart och energieffektivisering. Då kan vi återskapa förtroendet för den svenska marknaden, trygga vår energiförsörjning och visa omvärlden att ett förnybart och hållbart samhälle är möjligt.

Linda Burenius Magnusson, ordförande 100% Förnybart

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.