Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hög tid kartlägga de etiska riskerna

Publicerad: 28 Februari 2003, 12:20

Nästan varje vecka rullar näringslivet fram nya exempel på valhänt hantering av miljö- och etikfrågor. Säg den ledare för ett företag, eller en annan organisation, som inte ser det som en självklarhet att arbeta långsiktigt och ansvarsfullt. Alla vill vara ”goda medborgare”. Ändå kan det vara svårt att göra rätt i enskilda fall.


En strategi är inte mycket värd om företagsledningen inte tänkt efter ordentligt och kartlagt potentiella hot. Under februari gick ett par av Sveriges bäst ansedda företag – Sandvik och Arla – på var sin smäll när etiskt tveksamma affärer avslöjades i massmedia. Sandvik attackerades för samarbete med tvivelaktiga bolag i Ghana och Indonesien, Arla Foods för dumpning av mjölkpulver i Dominikanska republiken.

Uppenbarligen hade vare sig Sandvik eller Arla förberett sig för att verksamheten kunde ifrågasättas. Bolagens talesmän påminde om levande frågetecken när journalister började ställa kritiska frågor. Oavsett hur mycket man egentligen visste om de aktuella problemen visade företagen prov på fumlighet när man konfronterades med massmedias uppgifter. Med ett mer långsiktigt tänkande inom Sandvik och Arla hade det kanske aldrig blivit några "affärer" och ingen skada för bolagens image.

Ledningsgrupperna borde förstås ha analyserat och tagit itu med dessa risker långt innan media nystade upp dem. Företagen borde öppet ha informerat om problemen, i stället för att dölja eller förringa dem.

Vi gissar att fler svenska bolag befinner sig i samma situation som Sandvik och Arla. Förhoppningsvis har de aktuella affärerna blivit en väckarklocka. Vad bör bolagen göra? En tänkbar åtgörd är att utse interna vakthundar som identifierar risker och driver fram åtgärder. Bolagen måste öppet berätta vilka problem man har och vilka åtgärder man vidtar. Ingen förväntar sig att alla problem kan lösas över en natt – men med öppenhet kan bolagen minimera riskerna för att bristerna ska utvecklas till skandaler.

Valter Bengtsson,
Chefredaktör

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.