måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Höga förväntningar på nya mötesplatsen för näringslivets hållbarhetsarbete

Publicerad: 27 november 2018, 09:42

För första gången arrangerar Aktuell Hållbarhet konferensen Hållbart Näringsliv tillsammans med Dagens Industri. Den fullsatta konferensen med drygt 400 deltagare på plats är en ny mötesplats som lyfter affärskritiskt hållbarhetsarbete.


TP

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se


Du som inte har möjlighet att följa dagen på plats kan följa vad som sägs på konferensen på genom hashtag #hallbarnaringsliv. Här är konferensdeltagarnas förväntningar inför dagen:

Lauri Rosendal, vd, Nasdaq

Vad har du för förväntningar inför dagen?
– Höga förväntningar. Jag njuter av det momentum som hållbarhet har nu. I synnerhet i Sverige men också i Norden. Jag tycker att det är fint att vi är föregångare i stora strukturella frågor. Vi måste ställa om här och jag tycker att det är fint att vi är föregångare i stora strukturella frågor. Vi måste ställa om, klockan tickar.

Vilken är den största hållbarhetsutmaningen du ser i ditt jobb?
– Nasdaq är en del av bryggan mellan placerare och de listade bolagen. Det finns mycket att göra på båda sidor men jag märker också att det finns väldigt mycket arbete med att bygga den här bryggan. Bolagen gör mycket på sitt håll och hållbara investerare på sitt håll, men det verkar ibland som att de inte riktigt har en dialog. Där ser jag att börsen har en viktig roll att spela som vi är villiga att ta och vi är proaktiva i de här frågorna.

Karin Nyberg, managementkonsult, Cartina📷

Vad har du för förväntningar på dagen?
– Att det sker mycket möten som leder till bättre beslut. Att man förstår konsekvenser av sitt handlade och inte slår sig för bröstet så mycket utan att man vågar prata utmaningar och komma ner till de faktiska problemen.

Vilken är den största hållbarhetsutmaningen du ser i ditt jobb?
– Att ta modiga beslut som faktiskt accelererar utvecklingen för i dag fastnar man mycket i problembilden. Man behöver också förstå de trånga sektionerna där man stöter på patrull rent praktiskt. Våga komma dit. Vi är i dag på en nivå där företagsledningen har förstått frågan men man behöver komma djupare ned i att grotta i frågorna. Där är digitalisering ett väldigt bra verktyg för att se saker man inte tidigare har sett.

Eva Alfredsson, analytiker, Tillväxtanalys📷

Vad hoppas du får ut av dagen?
– Att få inspel till det arbete jag arbetar med just nu som handlar om hur finanssektorn värderar hållbarhet hos företag.

Ni släppte nyligen en studie som visar att finanssektorn inte väger in hållbarhet särskilt mycket i sina investeringar. Vad krävs för att hållbarhet ska med styrande för investeringar?
– Det handlar nog om politik i grunden. Att man faktiskt sätter ett pris på negativa externa effekter och att man reglerar upp kring miljö och sociala frågor. Politiken behöver ta ett ansvar men det är ett samspel förstås.

Kristian Roslund, kundansvarig, Cybercom📷

Vad är dina förväntningar för dagen?
– Jag ser fram emot att knyta nya kontakter, inspireras och höra vad andra gör så att man kan ta vidare det till våra kunder. Det gäller framför allt kanske inom digitalisering.

Vilka stora hållbarhetsutmaningar ser du för IT-sektorn idag?
– Hållbarhetspåverkan från det digitala har hela tiden setts som en positiv aspekt, och då har de företag som arbetar med den digitala utvecklingen legat lite i bakvattnet. Det traditionella hållbarhetsarbetet har varit nedprioriterat på många digitaliseringsbolag, men nu kommer digitaliseringen som en möjliggörare för hållbarhetsarbetet 2.0. Digitalisering är en möjliggörare för nästa steg.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev