söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Höga förväntningar under starten i Paris

Publicerad: 30 november 2015, 08:17

Öppningsmötet för klimatavtalsförhandlingarna i den viktigaste förhandlingsgruppen ADP drog igång redan på söndagskvällen efter en sen schemaändring. Foto: UNFCCC/Creative Commons

Under måndagen landar statscheferna vid klimatmötet på flygplatsen Le Bourget i norra Paris.

Ämnen i artikeln:

Cop 21KlimatavtalFnStefan LöfvenFörnybar EnergiPolitik

Omkring 50 000 personer väntas besöka området där förhandlingarna om ett klimatavtal ska genomföras. En rigorös säkerhetsapparat med nära 2 800 poliser har kallats in extra för bevakningen.

– Det är speciella dagar som väntar, men det känns som om det kommer att gå lugnt till, säger en av poliserna som patrullerar utanför området.

Säkerhetsanordningarna har gjort sitt avtryck i närområdet. Det går inte att åka på flera av de närliggande vägarna de första dagarna och många boende har därför fått ställa om sin vardag.

– Jag flyttar in hos min flickvän utanför Paris och ställer bilen där. Det blir att åka tåget för vägarna kan man inte lita på, säger redovisningskonsulten Acket som bor mittemot flygplatsen och som inte vill uppge efternamn.

147 statschefer har sagts ankomma till invigningsceremonin som inleddes under måndagsförmiddagen med att franska utrikesministern Laurent Fabius valdes till mötesordförande, innan en diger talarlista tog vid. Stefan Löfven är en av de avslutande statscheferna som intar podiet under dagen. Under en pressträff på morgonen sa han att avtalet kanske inte räcker hela vägen, men ”om vi nu förhandlar fram ett dynamiskt avtal räcker det långt.”

Mötesordföranden Laurent Fabius inledde dagen med en tydlig hänvisning till att de ska undvika tidigare misstag från bland annat Köpenhamnsmötet.
– Det ska inte vara någon dold agenda eller hemlig plan. Vi har ingen text gömd i våra fickor.

FN:s klimatchef Christiana Figueres försöker höja optimismen inför mötet, men pekar också på vilket ansvar som vilar på deltagarna.
– Aldrig tidigare har ett så stort ansvar legat på så få individer.

Helgen innan mötesstarten har varit intensiv. Trots förbudet mot att genomföra den stora klimatmarschen skedde flera manifestationer runt om i Paris under söndagen. På Place de la République ställdes bland annat uppskattningsvis 20 000 skor upp för en tyst demonstration. Det blev också bitvis oroligt under dagen, och över 200 protesterande arresterades av polisen. Samtidigt ska 24 aktivister ha hamnat i husarrest då de misstänks planera våldsamma protester.

Men det var inte bara manifestationer som pågick under helgen, runt om i Paris skissade också delegationer och civilsamhället färdigt på sina strategier. Ute på Parc des exposition i norra Paris samlades tusentals representanter i ett stort hangar för COY11, förmötet som ska ena de ungas röst inför klimattoppmötet.

Flera personer som senare ska spendera veckor inne på mötet säger att just den här träffen ger dem energin att hålla ut senare.
– Det kan lätt bli deprimerande att följa de tröga förhandlingarna där folk kan arbeta mot ett starkt avtal. Här kan vi stärka varandra för att sedan trycka på de sega länderna, säger Joanna som kommer från Tyskland och inte vill uppge efternamn.

Hon står utanför ett litet bås mitt i den stimmiga öppna lokalen där en grupp från omkring femton länder samlats för att skriva ihop en så ”stark lobbyposition som möjligt” om vad för åtgärder som bör tas för kompensationer av förluster och skador till följd av klimatförändringar. Kapitlet i utkastet till avtal är ett av de som anses bli svårast att enas om.

– Vi får sen rikta in oss på de förhandlare som försöker smita undan, säger kanadensaren Christoffer Carter från Arktiska ungdomsrådet.

Hur de lyckas får vi se först om två veckor.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev