Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Höga halter gift i fågelägg

Publicerad: 24 oktober 2013, 11:05

Halterna av miljögift i fågelägg kring Vänern är bland de högsta forskare har hittat i fåglar.


Marcus Nordén, forskare i biologi vid Örebros Universitet, har undersökt ägg från skarv och gråtrut. Han hittade höga halter av gift i äggen och säger att det finns en risk att de bland annat påverkar fåglarnas fortplantningsförmåga.

I sin doktorsavhandling har han studerat perfluoroalkylsyror, en grupp kemikalier som klassas som miljögifter. Tack vare sin förmåga att varken släppa in vatten eller smuts har de sedan 50-talet funnits i bland annat brandskum, kläder och matförpackningar. På så sätt har de spridits över hela världen.

-Vi hade förväntat oss att hitta kemikalier i äggen men inte i så höga halter. Andra studier har visat att även fisken i Vänern bär på höga halter av miljögifter och det är inte otroligt att även människor som bor i området och äter fisk bär på höga halter i blodet, säger Marcus Nordén i ett pressmeddelande.

Miljögifterna påverkar överlevnadsutsikterna hos embryon. Hos fåglar leder de till att färre ägg kläcks. Därför finns det en risk att kemikalierna kan påverka fåglarnas fortplantningsförmåga, skriver Örebros Universitet i ett pressmeddelande.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.