Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Höganäs partikelfilter intressant när kraven ökar

Publicerad: 28 Februari 2006, 19:44

Hårdare miljökrav på lastbilsflottan kan bli jackpot för metallpulvertillverkaren Höganäs. Företaget utvecklar just nu ett partikelfilter för dieselmotorer.


Förra året skärpte EU utsläppskraven för lastbilar och miljöreglerna skärps nu kontinuerligt. Flera tyska städer, liksom Köpenhamn, diskuterar att skärpa miljökraven på egen hand.

På den amerikanska marknaden kommer hårdare krav som förutsätter partikelfilter redan efter årsskiftet, så Höganäs har nu sitt fokus på den amerikanska marknaden.
Det partikelfilter som Höganäs arbetar med konkurrerar med ett keramikfilter. Partikelfiltret renar dieselavgaserna till 95 procent. Det håller längre än keramikfiltret och kan lagra mer aska. Det betyder att risken för driftsstopp på lastbilen minskar. Å andra sidan är keramikfiltren mer värmebeständiga.

Enligt forskningschefen Owe Mårs håller Höganäs nu på att utveckla ett järnpulver som kan klara värmebeständigheten.
– Om forskarna lyckas kan det handa om en produkt som genererar försäljning för hund ratals miljoner om året, enligt Ulf Holmqvist, vice vd på Höganäs.
Avgaskraven kommer att bli en kostsam affär för lastbilsägarna. Pulvret till ett lastbilsfilter kommer att kosta omkring tusenlappen.
Av Göran Kristiansson

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.