Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Högni Hansson: ”Miljöbalken är otidsenlig”

Publicerad: 6 december 2012, 13:22

Mannen som lanserade Miljöbalken gillar inte resultatet


Ämnen i artikeln:

MiljörättHögni Hansson

Landskronas miljöchef Högni Hansson var först med att föreslå en samlad miljölagstiftning 1985 – ett förslag som 15 år senare resulterade i Miljöbalken. Han skräder inte orden vid sitt framträdande på Miljöaktuellts konferens om miljörätt.

”Det har inte skett någon positiv rättsutveckling på miljöområdet de senaste tio åren. Det som varit positivt har kommit från Bryssel”

Högni Hansson. Foto: Erik Klefbom.

Sverige var enligt honom föregångare på 60-talet när en rad miljö- och hälsoskyddslagar samordnades och man bildade Koncessionsnämnden. Men redan på 80-talet stod det klart att en rad exploateringsinriktade lagar stod i vägen för att fullfölja intentionerna.

Ett förhållande Miljöbalken inte orkat rucka på.

”Miljöbalken var en bra idé, men tyvärr blev inte resultat så bra”

Inom EU-rätten finns flera principer som främjar hållbar utveckling, men svenska beslutsfattare har varit mycket sega för att inte säga motvilliga att införliva dem i nationell lagstiftning.

Högni Hansson ger exempel på hur spridningen av slam och konstgödsel höjt kadmiumhalterna i skånskt vete till hälsofarliga nivåer.

”EU-direktiven säger att man inte får försämra miljön, men de svenska domstolarna har inte klarat av att hantera detta, utan har skickat ärendet vidare till Naturvårdsverket som inte kunnat sätta stopp”

”Vi behöver helt enkelt ett omtag, en ny lagstiftning”

Högni Hansson föreslår därför en utredning i tre steg, först med naturvetare, sedan jurister och samhällsvetare och sist en parlamentarisk utredning med beslutfattare, för att få fram en fungerande miljölagstiftning.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

MiljörättHögni Hansson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.